Славећи Бога и Његовог угодника Светог Петра Сарајевског постајемо мудрији и јачи

На радост мештана прибојског места Саставака и околних села у уторак 17. септембра 2019. године, свечано је прослављена храмовна слава – Свети Петар Дабробосански. Божанском Литургијом предстојао је првопастир Епархије милешевске, Преосвећени Епископ Атанасије.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Драган Видаковић, парох прибојски  протојереј Спасоја Вујанић, протођакон Никола Перковић, и мноштво верног народа. За певницом су одговарали ученици веронауке основне школе 9. мај из Саставака, предвођени својим вероучитељем г. Милорадом Петровићем.

Подсећајући присутне на Голготски пут и страдање Светог Петра Дабробосанског Епископ Атанасије је рекао: – Тачно је да је овај живот испуњен борбом и то тешком, али је такође тачно и то да нам је Бог дао добре путоказе и добре учитеље, тако да знамо како треба живети, знамо куда треба корачати и како корачати.

– Свети Петар Сарајевски је живео у времену тешком као што је и наше, а вероватно је било и теже. Био је непоколебив, храбар, волео је Бога и свој народ, Божији народ. Из те љубави према Богу и свом народу посветио је себе Богу и народу. Познате су његове речи: Ја сам пастир своме народу, његов учитељ, све што сналази мој народ, све тешкоће и страдања, то припада и мени.

– За Светог Петра Сарајевског се не зна ни тачно место а ни време када је отишао са овога света, али, зна се тачно где је отишао, а то је најважније, отишао је у Царство Небеско, и отишао да вечно живи у Царству Небеском, беседио је Епископ Атанасије.

Након Свете Литургије и трократног молитвеног опхода око храма са верним народом, Епископ Атанасије је освештао новоподигнуту црквену салу поред храма, која је подигнута несебичним трудом и залагањем Косте Ранитовића, Милете Иконића и осталих мештана као и надлежног пароха, протојереја-ставрофора Лазара Пајића. У славу Божију и у част Светог Петра Дабробосанског Епископ је пререзао славски колач и освештао славско жито, а саборовање је настављено уз богоугодне разговоре за славском трпезом коју је припремио домаћин овогодишње храмовнe славe г. Велисав Дробњаковић са својом породицом.

***

Свети Петар (Зимоњић) био је Митрополит дабробосански у времену од 1920. до 1941. године када је мученички пострадао од усташке руке. Одведен је из Сарајева, из Митрополитског двора 15. маја 1941. године и спроведен у Загреб где су га испитивали и мучили, а онда га премештали по разним логорима, све до логора у Госпићу где му се губи сваки даљи траг, и до данашњег дана није утврђено где му је гроб.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку