Сретење Господње у Милешеви

На велики и радосни Празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Евхаристију у параклису Преподобне Касијане у милешевској обитељи.

Саслуживали с архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић, док су на возгласе и јектеније одговарале милешевске монахиње.

– Данас нас учи Господ много чему, а ево и томе како се сабира лични живот људски, како се човек припрема за закључак свога живота, како се умире. Да, важно је питање како се умире, једнако важно као и питање како се рађа. Ако нема закључка, живот није допуњен, није осмишљен, није завршен. Важан је закључак, како се умире, како се излази из овог света, како се силази са ове борбене позорнице живота, да ли часно, поштено и осмишљено или бешчасно. Увек се помиње, сваки дан: Да добар одговор дамо на Страшном Христовом суду, значи биће вредновање. Можемо се ми пред људима показивати и овако и онако према нашој успешности и умешности, можемо људе и преварити, показати се бољима него што јесмо, али на Страшном суду  пред истинитим Судијом не може се варати. Према томе, битно је како умиремо, тј. какав закључак дајемо свога живота. О томе нам говори у данашњем Јеванђељу Свети Лука када описује Праведног Симеона, старца који једноставно није хтео да умре док се не сретне са Спаситељем света, Богомладенцем Христом. Он је живео часним животом и Бог га је почаствовао таквим виђењем да ће Богомладенац Спаситељ света као дете доћи у Јерусалимски храм, и Бог га је наградио да се он сретне са Њим пре него што сиђе са животне позорнице, пре него што умре, да види тога који ће спасити и обрадовати свет, беседио је владика Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку