Света Tри Јерарха сијају не за себе већ за друге

На дан молитвеног прослављања три велика стуба Цркве Христове, Света Три Јерарха – Светог Василија Великог, Светог Јована Златоустог и Светог Григорија Богослова, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Сааслуживали су старешина Светотројичког храма у Новој Вароши протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, епархијски секретар протојереј Бранислав Стојановић и протођакон Никола Перковић.

Поучавајући сабрани народ о овој тројици духовних горостаса, Преосвећени Владика је рекао да су се они трудили да украсе хришћанство, они су Цркву доживљавали као дом Божији, дом Очев у коме смо сви ми хришћани сабрани, и они су се трудили да тај дом Очев утврде и заштите од спољашњих напада и унутрашњих искушења и трулежи, да заштите његове темеље и кров и да га украсе својим учењем, својим врлинама и начином живота: – Они су се трудили да то чине испуњавајући Божију заповест: Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на Небесима. Дакле они су се трудили да сијају, али не да сијају за себе, него да сијају собом за Бога, за Оца Небеског, да би они који гледају ту светлост, због њих прославили Оца Небеског. Има много људи који заиста сијају, имају неке врлине, неке способности и физичке и духовне, велики су уметници, велики научници, велики спортисти, и сијају. Историја их је забележила и диви им се. Диви се историја и Наполеону, али је ли то довољно? Ако они сијају само за себе, то неће бити довољно.

– А видимо да они који доживљавају Цркву Христову као дом Очев, као једну заједницу у којој смо сви сабрани као деца Божија, они ће такође наставити да сијају својим врлинама али за друге, да би послужили другима, да би својим учењем помогли нама, да би нам својом врлином показали начин исправног живота. Ми који мање имамо да покажемо мало својих резултата, ми се трудимо и настојимо да Цркву Божију такође украшавамо, али ако немамо своју лепоту имамо лепоту наше браће, наших предака, наших претходника, имамо лепоту великих људи. И том лепотом ћемо украшавати Цркву, тако што ћемо истицати ту лепоту на пиједестал, да се она види, да светли. Зато и славимо данас Света Три Јерарха која су засијала врлинама, показујемо данас њихову лепоту, цео спектар њихових врлина, да сви то могу видети и због тога прославити Оца Небескога који такву лепоту даје, беседио је владика Атанасије.

Након Божанске Литургије, у црквеној сали уприличена је трпеза љубави за којом се повео богоугодни разговор.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку