Света архијерејска Литургија у манастиру Дубочици

Поводом имендана настојатељице манастира Светог оца Николаја у Дубочици код Пљеваља, игуманије Епистиме, у петак 18. новембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Дубочици код Пљеваља.

Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља игуман Зосима, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Никола Олић, и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освећени су славски дарови и преломљени славски колач. У пастирској беседи Преосвећени је између осталог, рекао: – Данас Црква Христова прославља оне који су прославили Бога љубављу својом. Данас се сећамо преподобномученика Галактиона и Епистиме. Сваки светитељ је на неки свој посебан начин прославио Бога. Сви они имају нешто заједничко, али имају и нешто посебно, своје, што само њих одликује.

– Господ је тако заволео свет да га је загрлио Љубављу Својом. Љубав је такве природа да он у оном према коме је усмерена зажиже љубав и на њу се одговара љубављу.

– Они који су заволели Христа нису размишљали о земаљским концептима, плановима, стварима, циљевима о којима се људи данас збуњују и ратују једни против других. Нису се ни плашили шта ће их снаћи од земаљских судија и судова. Само су желели да буду близу Вољенога, да буду близу Бога. Љубав надилази логику и чини човека срећним.

– Галактион и Епистима се нису одрекли љубави једног према другоме, али су ту љубав унели у љубав према Богу, а љубав према Богу је надишла оне земаљске поставке и земаљске циљеве, надишла природу, и они су заједно себе принели Богу, у девствености, у потпуној преданости Богу.

Владика је на крају посебно честитао данашњи празник игуманији Епистими уз жељу да је Господ оснажи да увећава свој подвиг и да га славно заврши, у своје време.

Игуманија Епистима је, потпомогнута верним народом који у ову светињу често долазе на молитву и увек радо помажу када је потребно, приредила заједничку трпезу љубави у манастирској трпезарији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку