Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви

У Недељу Слепога, шесту по Васкрсу, 21. маја 2023. године, када Православна Црква прославља Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Поздрављајући сабрани верни народ Васкршњим поздравом, Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе, Преосвећени је појаснио значење тог поздрава и његову важност за све хришћане: – Ми се тако поздрављамо јер верујемо у победу коју нам Христос даје. Он је победио и они који верују у Њега и за Њиме ходе, са Њим ходе, учествују у тој сили живота.

Владика је затим кратко подсетио на Светог Јована Богослова и његово богато догађајима житије: – Свети Јован је један од Првоврховних Апостола Христових, један од највернијих Апостола Његових. Он је највише по томе и познат што је са Христом до краја истрајао у свему. Он није Господа оставио ни када је Господ распет на Крсту, него је остао са Њиме. Зато је имао и сва друга савршенства Врлине јер је са Господом у свему учествовао.

– Он је био очевидац најпознатијих, најзначајнијих, момената из Христовог живота, међу њима и велики број чудесних догађаја. Посебно се, по значају, истиче његово присуство са Господом на Гори Тавору, када је видео Христа у слави.

– После Вазнесења Господњег Свети апостол Јован је ишао такорећи по целоме свету проповедајући Христа, обзнањујући Његову Личност, Његово Дело, па је написао и Његов Животопис, Јеванђеље од Јована.

– Он је највише обраћао пажњу на Љубав Господњу, па је највише забележио од онога што се односило на Божанску Љубав. И онолико колико је написано довољно је да упознамо Господа и да остваримо заједништво са Њиме, вечну заједницу, поучио је Епископ Атанасије сабрани верни народ у манастиру Милешеви.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку