Света архијерејска Литургија у Сјеници

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у суботу 26. новембра 2022. године, на дан молитвеног прослављања Светог Јована Златоуста, Свету архијерејску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Сјеници.

Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, парох сјенички протојереј-ставрофор Душан Михајиловић и протођакон Иван Савић.

По отпусту Преосвећени је сабрани верни народ поздравио, честитао празник и поучио пригодном пастирском беседом, рекавши: – Данас нам је Бог дао овај предивни дан, обасјан сунцем и обасјан благодаћу Божијом. Данас смо се дружили са Божијим светитељима.

– Бог воли да слуша обраћање свакога од нас, и старих и грешних и покајника и праведника, али, уверени смо да је најзадовољнији када чује дечији глас. Данас смо му се сви обраћали. Бог нам је дао ове светитеље, као што је онај кога данас Црква прославља, Свети Јован Златоусти, да они буду наши предводници, да гледамо у њих, да нас они охрабрују, умудрују, да нас они оснажују у вери, да не малакшемо.

Преосвећени је присутне подсетио на Светог Јована Златоустог, како је он водио свој живот и како је предводио у животу друге, рекавши: – Он је такав живот, по угледу на Христа Господа водио, и Господ даје такве људе у свим временима да буду достојни, Њега да оприсутњују и да предводе стадо Христово. Данас када сав народ страда, на планети земљи, када се највише страда у словенским земљама, потребно је да погледамо у таквог човека, у Светог Јована Златоустога, колико је он био учвршћен у вери у Господа Христа, потпуно свестан да је једно непоколебиво Царство Оца Небескога и да смо ми грађани, већ сад, тога Царства Вечнога, и да не треба да се колебамо нити да малаксавамо, ми који у Господа чврсто верујемо.

Ова Божанска Литургија и ово сабрање верног народа било је добра прилика да се заједно подсетимо свих оних који су на било који начин помогли уређење и улепшавање порте, звоника и храма Светих Апостола Петра и Павла у Сјеници. Због тога је Преосвећени неколицини који су се потрудили и помогли више од других уручио Архијерејске Грамате признања, како би и на такав начин изразили захвалност свима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку