Свети Стефан се потпуно угледао на Христа

На дан Преноса чесних моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана из Јерусалима у Цариград, 15. августа 2020. године, храмовну славу прославио је храм на Ђуровом Брду код Бродарева.

Верни народ пријепољског и бродаревског краја сабрао се око свог првопастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија да заједнички узнесу молитву благодарности Богу за сва небројена доброчинства. Епископу су у Божанској Литургији саслуживали протојереј-ставрофор Бране Буквић, јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

После заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма, као и чин освећења славског жита и ломљења славског колача.

Са тугом и сетом у гласу, због све мањег броја становника који живе у близини овог храма, али и са радошћу због узнесене службе Богу, Епископ Атанасије је честитао славу свим учесницима благословеног славља: – Благодаримо Богу што нас је данас сабрао, што нам је дао довољно вере, снаге и љубави да се саберемо овде код Њега у Његовом храму и да потврдимо своју љубав према Богу и једни према другима, да потврдимо своју верност свима православним заветима. Да потврдимо своју љубав према овоме крају где сте се ви родили, узрасли и угледали најпре ову прелепу Божију творевину.

– Ми данас славимо онога који је Бога прославио и Богу угодио, Светог првомученика Стефана. Он се потпуно на Христа угледао, и као Он се понашао кад је био на суду и кад је страдао. Господ наш са Крста обраћа се Оцу небеском молитвом за своје убице: Оче опрости им, јер не знају шта раде. И Архиђакон Стефан, слично, страдао је од свог народа. Они бацају камење на њега да га убију, а он се обраћа своме Учитељу, своме Господу Христу и каже: Господе, немој им ово урачунати у грех. То је његово последње добро дело које је на земљи учинио. Тражио опроштај за своје убице.

– Ништа лоше не смемо да држимо у својој души. Онда ћемо моћи напредовати. Не може напредовати неко ко носи у себи вирус. Вирус мржње, вирус зависти, вирус замерања другоме, вирус непраштања. То су већа оптерећења него вирус короне. И не дају напретка. Савладати све вирусе, све препреке, то је задатак ако хоћемо напредовати, ако хоћемо обновити, најпре себе, па онда тако добити способност да обнављамо и простор около нас. То можемо заједно. Заједно са Богом, са Његовим светитељима, и заједно једни са другима, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку