Таворска свјетлост у Требињу

На празник Светог Преображења Господњег, у петак 19. августа 2022. године, у требињском Саборном храму Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ милешевски Атанасије. Саслуживали су викарни Епископ хумски Јован, домаћин Епископ захумско-херцеговачки Димитрије, бројно свештенство и монаштво, уз молитвено присуство вјерног народа.

Након Јеванђеља бесједом се обратио Владика Атанасије. Владика је истакао главне тренутке догађаја на Тавору, објашњавајући да су највећу добит искусили апостоли и свети пророци, присутни на Тавору, али и сваки хришћанин који хита како би учествовао у догађају Преображења постаје учесник њиховог искуства. Господ жели да отвори небеса, приближи Царство Небеско и пуноћу небеског искуства објави земљи. Да би се то испунило неопходно је да човјек благодаћу Божијом надиђе законе гријеха и искуси уздизање изнад мјере људске природе. Апостоли, присутни на Тавору, свједочили су Божијем снисхођењу и искусили уздизање људске природе, како би видјели оно што је увијек блиско Богу, свјетлост којом свијетли Његова божанска природа. Учешћем у таворском догађају апостоли су оснажени да изврше заповијест Христову, да проповједају Јеванђеље до крајева васељене. Владика је нагласио да су једнако као апостоли и многи хришћани оснажени на проповијед, као и да неустрашиво и мудро, у љубави, Господу принесу своје животе, а међу њима су и Свети мученици пребиловачки и остали херцеговачки мученици.

По Отпусту сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије заблагодарвиши Богу што су данас многи сабрани на Божанственој Литургији, приопштавајући се свијету у којем обитава правда, милост и љубав. Владика се захвалио владикама Атанасију и Јовану на молитвеној љубави указаној доласком у Требиње, као и свим уваженим гостима.

Након Литургије уприличен је културно-умјетнички програм и послужење поводом Славе храма.

Богослужењу су поред начелника градских и општинских институција, представника црквених одбора, као и многобројних гостију, присуствовали и, представници државних органа Републике Српске и Србије, начелник Општине Никшић, начелници Општина из Источне Херцеговине и чланови краљевске породице Карађорђевић.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска