Теодорова субота у Пријепољу

У прву суботу Великог поста, познатију као Теодорова, 12. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма Светог Василија јереј Горан Крстић, протођакон Иван Савић и ђакон Радан Драгутиновић.

Велики број православних хришћана пријепољског краја који се строгим постом, љубављу, праштањем, усрдним молитвом и сваком другом врлином спремао се за сједињење са Господом нашим Исусом Христом кроз причешће Светим Тајнама Његовим, на позив ђакона приступили су Светој чаши.

Честитајући верним народу Божијем на труду и ревности за веру православну Епископ Атанасије је рекао: – Свето Причешће је храна Вечног Живота, коју смо примили данас на Божанској Литургији. Нека она дејствује у нама на Живот Вечни, на снагу духовну и телесну, здравље духовно и телесно, на радост, и временску и вечну, сила Вечног Живота која ће дејствовати у нама, светлети нам, показивати пут и оснаживати нас у хођењу тим путем живота. Да се увек знамо оријентисати правилно и правилно ходити. Све се то налази у тој храни Вечног Живота.

– Господ је дао нама, Цркви Својој, познање Истине и пута Живота. У Цркви Његовој очувана је и чува се заједница Богочовечанска, заједница све твари са Богом, са Творцем. Али ето, и такво нас је искушење задесило да они којима је истина поверена морају се борити да је очувају, да је и они не изгубе. Морају умети да Истину примењују и да по њој живе.

– Господ нас стално позива да будемо опредељени. Ево, и данас смо читали смернице које нам Он показује, из Јеванђеља које је записао Апостол Јован: Ово вам заповедам да љубите једни друге. То је то опредељење. Дакле, ми смо увек опредељени за ту љубав коју је Христос показао, коју и од нас тражи.

– На почетку овога поста почињемо поново опсежније обнављати своје биће, усмерени ка Голготи, усмерени ка потпуном доживљавању дела Христовога. Сада смо опредељени да из свог памћења, из своје вере, из искуства наше Цркве, извучемо оно што је најсветлије, најјаче, најчвршће, да бисмо тиме проходили дане живота који су пред нама, нагласио је Епископ Атанасије, пожелевши свима да узрастају у сили Христа Васкрслога.

Након Божанске Литургије у храму Евхаристијско сабрање је настављено у парохијском дому, за трпезом љубави коју је приредило свештеничко братство Саборног храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку