Тројичинданска Литија у Новој Вароши

На празник рођења Цркве Христове, Силазак Светог Духа на Апостоле – Тројичиндан, 20. јуна 2021. године, поводом храмовне славе, у Новој Вароши је одржана Литија градским улицама за здравље и напредак у сваком добру, свих становника града под Златаром.

Литија је, предвођена Његовим Преосвештенством Епископом милешевским Атанасијем, кренула испред храма Свете Тројице у 17 часова. Уз песме, тропаре и читање Светог Јеванђеља прошла је центром града и на крају су се учесници поново вратили до свог храма где су освештани славски дарови и пререзан славски колач.

Преосвећени Епископ Атанасије се потом пригодном беседом обратио учесницима Литије: – Данас је један од највећих дана у години за нас хришћане и уопште за род људски. Данашњи дан је рођендан Цркве. Када кажемо рођендан Цркве то значи да је то дан када је Црква Христова рођена, заједница Бога и људи. Сваке године ми се сећамо тог дана, обележавамо тај рођендан, и сами се сабирамо тога дана, говоримо и подсећамо о томе дану. То значи да нам је много стало до тога дана, толико нам је важан.

– Бог је доброта, извор доброте, љубав. Он нас воли и држи нас да смо Његова деца без обзира на то какви смо ми. Бог је толико добар да жели да и ми учествујемо у тој доброти. А то можемо једино кад смо близу Њему, кад се Њему обраћамо, кад га сматрамо за Родитеља и идемо к Њему. А то се највише чини управо на данашњи дан, на дан Свете Тројице, када сви прилазимо Богу и ступамо под окриље Оца, Сина и Духа Светога.

– Гледајући у Бога, како је Он, у доброти својој, заједница, желимо да и сами будемо у заједници са Њиме и у заједници једни са другима. Ово је тај дан када се највише усличавамо Богу, постајемо заједница, иако смо толико различити, по многим основама.

– Немојмо заборавити још неке одреднице Цркве, опис Цркве. За Цркву је речено да је то Божија заједница која је сазвана да се никада не раставља, да се не разилази. Сабор који је сазван да увек постоји као Сабор и да се никад не разилази. То је Црква Божија, Црква Христова. У тој заједници позвани смо да пре свега учимо, о Богу, о животу, о другим људима, о времену и простору. Исто тако је то заједница у којој смо призвани да учествујемо у Божијим даровима, што је нарочито важно за све нас, то је заједница у којој су нам на располагању сви дарови Божији, нагласио је Епископ Атанасије.

Старешина храма Свете Тројице у Новој Вароши, протојереј-ставрофор Радмило јањић, захвалио се, у име Црквеног одбора, братства храма и верног народа Преосвећеном Епископу Атанасију на његовој љубави и труду које је исказао својим доласком у Нову Варош да заједно са својом верном паством узнесе молитве и благодарност Богу за сваку помоћ и доброту коју показује према свима нама. Захвалио се и деци која похађају веронауку у Новој Вароши, а која су у великом броју учествовала у Литији, и која су заиста најлепши украс храма Свете Тројице, украс града, украс Христове Цркве.

Након Литије и славског обреда у сали парохијског дома Црквене Општине Нова Варош приређена је заједничка трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку