У Ђурђевим ступовима код Берана прослављен празник Свете Марије Магдалине – слава Епархије будимљанско-никшићке

Светом архијерејском литургијом коју су у манастиру Ђурђеви ступови код Берана служили досадашњи Епископ будимљанско-никшићки изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Епископ милешевски г. Атанасије са свештенством данас је прослављен празник Свете Марије Магдалине – Благе Марије, слава Епархије будимљанско-никшићке.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Епископ Атанасије је казао да од проповиједи Свете Марије нема јаче проповиједи.

“Она је видела и празан гроб, она је видела и васкрслога Господа. И обрадована, она је ондашњи свет обишла јављајући ту радосну вест: Господ је васкрсао”, казао је Владика милешевски.

Архијереји су након причешћа вјерних благосиљали и преломили славски колач, којим је, поред епархијске славе, обиљежен и имендан монахиње Магдалине.

Митрополит Јоаникије је на крају богослужења подсјетио да је Епархија будимљанско-никшића обновљена на данашњи празник прије деветнаест година.

“И благодаримо Богу на свему, а наше благодарење врхуни у овој Светој служби. Благодаримо онако како ми можемо, од срца, од ума, од језика, од цијелога нашега бића приносећи му скромне дарове од нашега труда, хљеб и вино. А Он тај хљеб и вино претвара у небески хљеб и у небеско пиће који постају извор вјечнога и непролазнога живота. И даје нам самога себе преко освећенога хљеба и вина. И ми се сједињујемо с Њиме и благодаримо и славимо и пјевамо и радујемо се новом животу”, рекао је он.

Додао је да се све оно што је Господ Исус Христос проповиједао и чинио упечаћује у живот нас хришћана.

“И Његова ријеч и Његова мудрост и Његова благодат, али и Његова жртва и Његов крст и, што је најважније – Његово васкрсење. Ево видимо, знајући како је то некада било, откад је запустјела стара светосавска Епископија будимљанска, да је дошло вријеме да се обнови. И зар није обнова ове Епископије знак васкрсења Христовога”, упитао је Владика Јоаникије.

Нагласио је да да је велика новина оно што се догодило током њене обнове.

“И велика радост, велико укрепљење. То је почело прије деветнаест година и подоста се урадило, благодарећи Богу и народу нашем, нашим свештеницима, монасима, монахињама… А најважније је то што смо осјетили шта може наш народ да учини када је сложан и када се обједини око наших светиња, око наших коријена”, нагласио је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да треба, међутим, рачунати да је све што је досад урађено на обнови Епархије, тек почетак.

“И, хвала Богу, наставиће се. Ево, са мојим избором за Митрополита црногорско-приморскога ви сте одмах добили свога Епископа нашега драгога у Христу брата Методија. Он се већ поприлично упознао са овом епархијом, а ви сте га знали и од раније. Видјели сте његову ведрину и доброту. И хвала Богу што ћете имати таквога епископа. Имаћете око кога да се обједините у име Божје”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Владика је на крају архипастирском граматом одликовао породицу почившег службеника Епархије будимљанско-никшићке Веселина Нешовића из Берана за показану љубав и доброчинство према својој Светој Цркви.

Радосав Рајо Војиновић

Извор: Митрополија црногорско-приморска