Успомена на Свете мученике Пребиловачке и Доњохерцеговачке

Српска Православна Црква прославила је у петак 6. августа 2021. године успомену на Свете мученике Пребиловачке и Доњохерцеговачке. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Подсећајући учеснике Божанске Литургије на Мученике Пребиловачке који су невини пострадали само зато што су Срби и што се нису хтели одрећи православне вере својих предака Епископ Атанасије је рекао: – Благодаримо Богу на Његовим даровима, и молимо му се да не престаје да нам и даље помаже и да нас исправља, поправља, да нам даје шта нам је потребно за даље идење путем спасења и служења Њему. Благодаримо и молимо за више помоћи, више благодати, више Његових дарова. Јер, и Апостол заповеда да не престајемо од Бога искати оно што је за спасење.

– Таква нам је судбина. Придодајемо Сабору мученика нове чланове. Неки се увршћују међу свете, уписују се у календар, Бог их прославља а онда их и ми на земљи прослављамо. Молимо се Богу да буде по ономе што смо данас прочитали из Светог Јеванђеља од апостола Павла, да у свему будемо слуге Божије, нагласио је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве служен је помен невино пострадалима у злочиначким подухватима у западним крајевима где наш српски православни род живи, у свим претходним ратовима које је наш народ доживео у претходном веку.