У пљеваљским градским храмовима служен Молебан за благословен почетак школске године

У недељу 10. септембра 2023. године након вечерњег богослужења у градским храмовима у Пљевљима служен је Молебан за благословен почетак школске године и призив Светог Духа на ученике и наставнике.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије прво је служио Молебан у храму Свете Петке у центру Пљеваља, у присуству великог броја деце, њихових родитеља и наставника. По завршеној молитви Епископ Атанасије је поздравио све присутне, деци пожелео благословен почетак нове школске године и да је успешно приведу крају.

Потом су сва деца понаособ прилазила Епископу да их покропи освештаном водицом а онда су им подељени пригодни поклони.

И у пљеваљском насељу Гуке, у храму Светог великомученика Георгија, такође је био сабран велики број деце која су са посебном радошћу дошла да приме благодат Духа Светога и тако на најбољи начин започну нову школску годину.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, је по завршеној служби, поздравио све присутне топлим речима пастирске поуке: – Драга децо, ми одрасли настојимо да будемо помагачи ваше радости. Ви већ јесте наша радост а ми настојимо да вам у томе помогнемо знајући да сте ви наша нада, нада Цркве Божије.

– Пред вама је велики задатак, да растете, то је најодговорнији, највећи задатак. Да растете здраво, правилно, корисно. Од вас се тражи да растете на такав начин да и простор у којем узрастате и сам се разраста здраво, да напредује, да блиста, у лепоти и светости. За све то потребно је садејство благодати Божије, помоћи Божије.

– Од вас се више захтева него од ваших родитеља и учитеља. Треба да се одбраните од лоших утицаја, да одаберете и примите права, правилна знања, за правилан раст. А онда и даље, да будете здрави настављачи и носиоци сваке побожности и сваке врлине. То је план и програм вашега живота.

– Свету су данас најпотребнији паметни, здрави, добри и свети људи. Зли људи, чак и онда када су пуни знања и умећа нису корисни човечанству, чак, могу бити још и више штетни својим знањима ако им је срце зло и ка злу усмерено. Потребно је објединити добра знања и врлине срца. Ми имао добре примере у роду нашем Православном, имамо се на кога угледати, на наше свете претходнике.

– Нека Бог благослови, умудри и оснажи све вас, ваше учитеље и свештенике, ваше добре родитеље, који ће вас поучавати и помагати на путу вашег узрастања, поручио је Епископ Атанасије.