Епископ Атанасије служио у манастиру Свете Тројице код Пљеваља

Четрнаесте недеље по Духовима, 10. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља.

Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Никола Олић, умировљени парох чајнички из Митрополије дабро-босанске, протојереј-ставрофор Момир Васиљевић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Преосвећени је рекао: – Ми смо на путу ка Царству Небеском. Овај данашњи дан овде је само једна тачка на том путу. Сваки дан је дан ка Царству Небескоме, за нас хришћане.

– Отац наш Небески толико брине о нама, толико му је стало до нас, да је и Сина Свога послао међу нас, овакве какви јесмо, да нас поучи, да нас сабере и да нас упути, да нас окупи, да се нико не изгуби, да нико не пропадне.

– На више места у Светом Писму Заједница народа Божијега именује се Црквом, именује се Невестом, зато што је, за здраве, то најближе биће, Невеста. Муж и свој живот полаже за невесту, жртвује се за њу. Скоро је и немогуће показати толико љубави као што муж показује према невести. И због тога се прави то поређење да је народ Божији у односу на Бога као невеста према женику.

Преосвећени је присутне подсетио на причу која је на данашњој Литургији прочитана из Светог Јеванђеља и поуку коју треба извући из ње: – Настојмо да сваки дан нашега живота, сваки дан на путу ка Царству Небескоме, буде један помак ка Њему. Да будемо приправнији, спремнији, више и више, за Царство Небеско, да не бисмо били у прилици да чујемо непријатне речи о себи.

– Имајмо у сећању и преподобног Мојсеја Мурина који је заслужио да га се Црква данас сећа. У младости он је био залутао, али се, молитвама Светих отаца, правилно оријентисао и упутио се на покајање и поправку живота. И од великог грешника постаде велики молитвеник, беседио је и поучио Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је, са Председником општине Пљевља др Дариом Вранешом, чланом Епархијског Управног Одбора Епархије милешевске из Пљеваља г. Милинком Газдићем, настојатељем манастира и свештенством, обишао радове на уређењу прилаза манастиру. Том приликом владика је изразио велико задовољство урађеним пословима с обзиром да је садашњи изглед далеко бољи и функционалнији од онога како је било пре уређења овог дела манастирског имања.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку