У Прибоју служен Молебан за благословен почетак нове школске године

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у четвртак 7. септембра 2023. године, након вечерње службе, у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, Молебан за благословен почетак нове школске године. Саслуживало је свештенство Архијерејског намесништва прибојског и протођакон Иван Савић.

Саборни прибојски храм Васкрсења Христовог био је мали да прими све ученике који су дошли да добију благослов свога Епископа и приме благодат Духа Светога на почетку свог овогодишњег школовања.

Након саборно узнетих молитава Преосвећени Епископ Атанасије је поздравио све ђаке, њихове родитеље, и учитеље: – Сабрали смо се да велико дело започнемо и ове године. Ову годину да посветимо учењу, васпитању и напредовању у свакој доброј врлини.

– Школска година је време јачег труда у напредовању од другог периода године. Сваки дан у години, и то целог живота, намењен је непрестаном учењу, стицању врлина и корисних способности. А пошто је ово време специфично, посебно, ми га овако саборно, заједно сви започињемо. Да се види да је ово на шта смо упућени дело свих нас.

– Сви имамо исти циљ, исту намеру, усмерени смо у истом правцу: што више корисних знања и умећа. Наравно, има разних знања али ми смо сада усмерени на корисна знања, и за то смо се молили Богу да нам Бог у томе помогне.

– Молили смо Бога да нам свима отвори и ум и срце, зато што се знање прима, прихвата, и умом и срцем, и то једнако. Ако ум није отворен тешко се срце отвара, и обрнуто, ако није срце отворено тешко се, онда, ум отвара. Да стекнемо љубав према оном што је добро, лепо и корисно, а онда ћемо настојати умом да то и разумемо и да се што више тиме и обогатимо.

– Молимо се Богу да нас Он оспособи у стицању корисних знања која ћемо, ако Бог да, употребити на добро целога народа, целе Цркве, на добро браће и сестара и, наравно, на своје лично усавршавање и напредовање, поручио је Епископ Атанасије свима присутнима, свој деци, њиховим родитељима, њиховим учитељима и њиховим свештеницима.

За успомену на овај диван дан, на ову саборну молитву, на крају су направљене заједничке фотографије које ће сведочити о заједничкој жељи да се уз благослов Цркве напредује у свим врлинама на путу ка Царству Небеском.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку