Михољски сусрети пријепољских села

Недалеко од манастира Милешеве, у селу Косатица, на падинама планине Златар, у суботу 9. септембра 2023. године, одржана је културно-спортска манифестација Михољски сусрети пријепољских села. Манифестација се трећу годину заредом одржава под покровитељством Министарства за бригу о селу Републике Србије, Општине Пријепоље, Туристичке организације Пријепоље и Удружења грађана Косатица. Све госте и учеснике дочекао је, традиционално са погачом и сољу, директор ТО Пријепоље г. Петар Васиљевић.

Учеснике манифестације, госте и посетиоце поздравио је и манифестацију благословио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, поручивши притом: – Сабрани смо под крилима Белог Анђела, са благословом Светог Саве, по жељи наших честитих предака, са истим усмерењем, истом добром вољом и намером да овај простор одржимо у животу.

– Ако Бог да, сваке године да наше окупљање буде ангажованије, а идуће године да ово место буде доступније, да буде лакше доћи, попети се на ову висину, до овог предивног места. Добру вољу имамо, па да Bог дâ да успемо у свим добрим прегнућима која су пред нама, пожелео је Епископ Атанасије.

Међу гостима и посетиоцима манифестације, поред Епископа Атанасија и свештенства, били су и представник Исламске заједнице Србије Хамза еф. Ровчанин, Председник општине Пријепоље г. Драго Попадић са породицом и сарадницима, и многи други.

Након поздрава и отварања манифестације одржан је краћи културно-уметнички програм у ком су учествовали здравичари, гуслари, фрулаши, етно певачка група Верем, певач севдалинки, фолклорни ансамбли, трубачи.

Излагачи су изложили више производа овог краја међу којима мед са подручја Златара, ручне радове, домаћу храну и пића а постављени су и панои са старим фотографијама које су показивале како се некада живело на овим просторима.

У такмичарском делу манифестације учесници су изложили домаћу ракију од дивље крушке, домаће сукане пите, старинске ситне слаткише, док су се надметали певачи традиционалне песме овог краја, рабаџије са воловима, спортски вишебојци: скок у даљ, бацање камена с рамена, и надвлачење кличка, као и одбојкаши. Све производе такмичаре и излагаче оцењивале су стручне комисије а најбољи су били и награђени.

На лепом сунчаном дану посетиоци су могли, осим разгледања, да пробају све изложене производе домаће кухиње и нетакнуте природе, па је тако, у лепом амбијенту, угодној атмосфери и пријатељским разговорима дружење дуго потрајало.