Упокојио се проф. др Милан Радуловић

Милан Радуловић (13. августа 1948, Мало Поље, Хан Пијесак – 30. октобар 2017.)
српски књижевник и писац, професор на Богословском факултету у Фочи
и бивши министар вера Републике Србије (2004—2007).

Завршио је Филозофски факултет у Сарајеву 1972. године, а на Филолошком факултету у Београду 1998. године одбранио докторску дисертацију „Уметничка форма и историјски контекст романа Добрице Ћосића“. Од 1973. до 1977. године усавршавао се уз рад у Институту за књижевност и уметност (истраживач-приправник). Од 1979. до 1981. лектор-предавач на Државном универзитету „Тарас Шевченко“ у Кијеву. Од 1982. године стално запослен у Институту за књижевност и уметност. Свети архијерејски синод СПЦ поставио га 2000. године за ванредног професора у Духовној академији Светог Василија Острошког у Фочи, а за редовног професора Православног богословског факултета у Источном Сарајеву изабран 2009.

Добитник награде „Исидора Секулић“ за значајно достигнуће у књижевности. Од 2001. до 2004. године био је посланик у Народној скупштини Србије. Од 2004. до 2007. године министар вера у Влади Србије.

Објавио је 17 књига и преко 40 научних радова у тематским зборницима, те преко 90 научних и стручних радова у књижевним и научним часописима. Српска православна црква одликовала га је 5. октобра 2006. године Орденом Светог Саве првог степена. У Грамати се наводи:

„На предлог Његове светости патријарха српског Павла, Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је Милану Радуловићу високо одликовање Српске православне цркве, Орден светог Саве првог степена за делатну љубав према Светој мајци цркви и истрајно сведочење Христа васкрслог.”

Проф. др Милан Радуловић, сахрањен је у четвртак, 2. новембра, на Земунском гробљу у Београду.

Претходно је служена Заупокојена литургија у Богородичиној цркви у Земуну где је о хришћанском путу почившег професора беседио протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, старешина Богородичине цркве и архијерејски намесник земунско-новобеоградски. Потом је опело служио Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије (Ракита), а саслуживали су: протојереј-ставрофор др Саво Јовић – главни секретар Светог архијерејског Синода СПЦ, протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић – декан ПБФ у Београду, протојереј-ставрофор др Дарко Ђого – бивши декан ПБФ „Св. Василија Острошког“ у Фочи, протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо – продекан ПБФ у Београду, протојереј-ставрофор проф. др Драган Протић – ректор богословије Светог Саве у Београду, протојереј-ставрофор Петар Лукић – старешина Саборне цркве као и протођакон Стевица Рапајић.

Опелу су присуствовали Преосвећени Епископ будимљанско никшићки г. Јоаникије, др Милета Радојевић директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама са сарадницима, као и бивши председник СР Југославије др Војислав Коштуница. Појао је хор Првог београдског певачког друштва. Владика Атанасије је у беседи истакао да је проф. Радуловић био веома упоран у настојањима да унапреди црквену и школску просвету. Нека Господ подари рајско насеље почившем проф. др Милану Радуловићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка