Васкрсење Христово је хођење путем новог живота

Поводом прославе Празника над празницима, на Васкрсни уторак, 10. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је служио Божанску Литургију у храму у Новом Прибоју, посвећеном Празнику Христове Свепобеде.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Видаковић, архијерејски намесник прибојски; протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, старешина храма Светог Великомученика Лазара у Старом Прибоју; протојереј-ставрофор Марко Папић, старешина Васкрсењског храма; протојереј Спасоја Вујанић, парох новоприбојски; и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали јереј Немања Вранић, вероучитељ Милорад Петровић и г. Александар Ђоновић.

Пројављујући јединство Цркве у Евхаристији и Епископу верни народ Прибоја се сабрао на овом евхаристијском сабрању учествујући у псалмима, химнама и песмама духовним, радујући се у Васкрслом Христу и наслађујући се Пречасним Тајнама, Телом и Крвљу Васкрслог Господа Свепобедитеља, јер ће тако бити саваскрсавани и саузношени са Христом.

Честитајући учесницима овог сабрања Пасху Господњу, која је хођење путем новог живота који је Христос отворио, Преосвећени Епископ је рекао да је Христос уставши из мртвих повео за собом оне који верују у Њега: -То је пут у заједници са Њим Бесмртним и Васкрслим. Без заједнице са Њим не би било новог живота који је јачи од смрти, греха и сатане. То је живот у радости и светлости и тим путем Господ је повео нас, и са вером у Њега и љубављу према Њему ми идемо тим путем и савлађујемо све препреке у нашем животу. Међутим, треба да обратимо пажњу на обележја тог новог живота. Која су то обележја? То су принципи које је Господ изнео у својој науци, пре свега у беседи на гори, и у свему што је записано у јеванђељима и што су проповедали Његови апостоли, што су показали својим примером и многи светитељи, како изгледа тај нови живот и које су његове последице. То је живот у доброти, љубави, у истини према Богу, живот великог труда према Богу. То се тражи од нас, и ако тако живимо онда смо у том новом животу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку