Васкрсење Христово је покретачка сила која мења свет

На Васкрсни понедељак, 9. априла 2018. године, своју храмовну славу – Сабор Светог архангела Гаврила прославила је Светоархангелска обитељ у Куманици. Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је служио Свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су архимандрит Николај, настојатељ манастира; протојереј-ставрофор Андрија Јанковић, парох сјенички; и протођакон Никола Перковић.

Честитајући најпре учесницима овог литургијског сабрања Празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа, Преосвећени Владика Атанасије је нагласио да се овај Празник улио у овај свет, у нашу животну стварност и постало покретачка сила која мења овај свет.

Говорећи о Светом архангелу Гаврилу Владика Атанасије је рекао да је он обзнанитељ Христовог васкрсења и Његове победе: -Он је имао привилегију да људима буде обзнанитељ, весник тог најзначајнијег догађаја у историји. Они који су први дошли на гроб видели су њега, његово светло лице, бело од светлости и ено га насликаног у манастиру Милешеви како светли, јер је гроб Христов из кога је устао напуњен светлошћу, зато што је у њему лежао Бог. Та светлост је за наше телесно гледање слика благодати. Благодат се не гледа овим очима јер су оне за телесне облике. Да би се ушло у виђење божанске благодати треба да буду преображена ова наша чула, да се уздигну изнад себе. Да бисмо заграбили и овековечили оно што је изнад природе а пројавило се и било виђено користимо светлост и онај уметник што је насликао Христов гроб и белог анђела Гаврила, побелелог благодаћу је изгледа најбоље успео да прикаже ту благодат. И гледајући на њега увек се подсећамо на његову историјску улогу, на оно што је он обзнанио, Христово устајање и Његову победу над смрћу. И том светлошћу којом је засијао Архангел Гаврило, сијали су касније и многи људи, а међу њима је и овај Свети Григорије Куманички који се подвизавао овде.

Након Литургије отац Николај је позвао све присутне на свечани славски ручак.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку