Ваведење у манастиру Милешеви

На дивни Празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у параклису Преподобне Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. За певницом су појале милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином.

Време је Божићног поста те су се многи верни спремали постом и молитвом за сједињење са Господом Исусом Христом у Светој тајни Причешћа, одазивајући се на литургијски позив: Са страхом Божијим и вером приступите. 

Поучавајући верни народ и честитајући велики празник Епископ Атанасије је рекао: – Празнујући сваки празник ми празнујемо наше приближавање Богу, општење са Богом и сусрет са Богом. Празнујемо тај живот који је од Бога, ту радост коју добијамо из сусрета са Богом. А данашњи празник је у томе посебан. Он се сав односи управо на то приближавање Богу. Празнујемо приближавање Богу кроз једну девојчицу, Богородицу, захваљујући којој је земља додирнула Небо, захваљујући којој се Небо приближило земљи и успоставило трајну заједницу, Неба и земље, Бога и човека.

– Обратимо пажњу како је описан овај догађај који данас празнујемо. Долази Дјева пред оних петнаест степеника, праћена другим девојчицама које, по промислу Божијем, по Божијем, небеском сценарију, носе свеће и иду испред ње, Она иде са родитељима а иза Ње сродници. Они знају, по Божијем вођењу, да је то посебан, историјски, вечни догађај. Истина је то, који се у Бога уздају њих ће Бог и учити.

– Треба да знамо да ми данас празнујемо два празника, Ваведење Пречисте Дјеве у храм и Усхођење у светињи, у светости, усхођење у савршенство, усхођење у свакој врлини. Она ће сама постати храм Божији, станиште Божије, Она ће надићи овај храм, то најсветије место на свету, тај Јерусалимски храм. Јерусалимски храм није могао остварити такво заједништво са Богом какво ће остварити Пречиста Дјева. Она ће сама бити прожета Богом и Бог ће од Ње узети човечији састав и родити се као човек и живети са нама, узети нашу судбину на себе, као учитељ, као исцелитељ, као очиститељ и усавршитељ. Биће распет за нас и Васкрснути из мртвих и саму ту реалност смртну ће преобразити, као први међу нама. И све захваљујући Њој, јер ће кроз Њу, од које је направио храм, бити рођен и од почетка до краја проживети наш живот, али, успешније од нас. И водиће нас да бисмо и ми успешно живели овај наш живот, и преображавати ову нашу људску несавршену заједницу у савршену заједницу Цркве, Царства Божијега.

– Зашто Богородица сама усходи оне остале степенике? То је позив и нама, да би нас подсетили. Добили смо основу, онај први степеник, у Благодати и Крштењу, а даље ми треба да се трудимо сами, да сарађујемо са благодаћу и те степенике да усходимо. Свако од нас је позван да и сам постане храм Божији. Ми који смо у храму, учествујући у молитви коју вршимо у храму, у Литургији коју служимо у храму, причешћујући се Телом и Крвљу Христовом, сами се претварамо у Храм Божији, станиште Божије. Истина, неко више, неко мање, а за то је потребан труд да би смо се блискије и ближе сјединили са Богом. Сав живот, сва радост, сва ведрина, долази нам од те остварене близине са Богом, истакао је Епископ Атанасије и још једном подсетио да Пресвета Дјева остаје пример тог сусрета са Богом, пример чистоте и савршенства.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку