Велика Госпојина свечано прослављена у манастиру Довоља код Пљеваља

На дан када наша Православна Црква прославља велики празник, Успење Пресвете Богородице – Велику Госпојину, 28. августа 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Довоља код Пљеваља, поводом манастирске славе. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Боривоје Пантић и протођакон Иван Савић.

Домаћини славе ове године били су Радоје и Симеун Рондовић са породицама. Они су припремили славске дарове које је Епископ Атанасије, након трократног молитвеног опхода око храма, освештао и потом са домаћинима преломио славски колач.

Велики број гостију одазвао се позиву организатора да присуствују славским свечаностима у манастиру Довољи и узму учешћа у Божанској Литургији. Међу њима су били Славен Радуновић председник клуба Демократског Фронта и посланик Скупштине Црне Горе, председник Општине Пријепоље Владимир Бабић са сарадницима, директор Рудника угља Пљевља Милан-Мијо Лекић, представници Општине Мојковац и многи други.

Честитајући славу пароху протојереју-ставрофору Лазару Вељанчићу, домаћинима и свим присутнима, Епископ Атанасије је рекао: – Овај данашњи празник нас позива да се загледамо у Пресветли Лик Матере Божије, покушавајући да Тај Лик што више сагледамо, да се богатимо том лепотом, да обогатимо душу и нахранимо ум и срце. Лик Пресвете Богородице је најчистији, најсветлији, најлепши људски лик, после Лика Сина Њенога Господа нашега Христа, Кога је Она поклонила свету, слушајући вољу Божију.

– Много се људи збуњују у животу, много је неодгонетнутих питања, нејасних питања живота. А то је највише због тога што нисмо увек гледали у правом правцу, у правом смеру. Прави смер где треба гледати јесте Лик Пречисте Матере Божије. Ако пажљиво сагледамо Њен Лик, сигурно ћемо наћи одгонетку за многа и многа своја питања и бићемо способни да их решавамо. И тада ће нам се живот сигурно изведрити а у нашим срцима ће се родити радост, одлучност, мир, нада, вера, спокој.

Владика је потом похвалио добру намеру, исправан пут којим су пошли и чврсту веру коју показују, мештани Довоље и околних места, ма где у свету живели, у њиховој жељи да свој манастир потпуно обнове и уреде, рекавши да самим тим својим делом они показују да су одлучни да иду путем Светог Саве и других монаха и монахиња, подвижника врлине.

– Ово место је место где ћемо даље изграђивати своје спасење, узрастати у свакој врлини, и зато благодаримо Богу за овај дан, ваше учешће и ваш допринос, захваљујемо Богу Који вас добро упућује и снажи. Наставимо заједно, како би овај манастир био комплетан манастир, нагласио је Епископ Атанасије и охрабрио вредне мештане Довоље да наставе свој труд и рад на добром путу.

Организатори свечаности су приредили пригодан културно-уметнички програм у ком су учествовали здравичари, фрулаши двојничари, певачке групе из више места, рецитатори. Они су тиме исказали своју намеру да овај дан и ова свечаност прерасте у велики народни сабор код манастира Довоља и да на такав начин потпомогну и убрзају уређење и доградњу манастирског комплекса.

Домаћини славе су приредили трпезу љубави која је након програма послужена свим учесницима Божанске Литургије, свим присутнима у манастиру Довоља код Пљеваља, на празник Успења Пресвете Богородице.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку