Засијао Часни Крст изнад Милешеве у част осамстогодишњег јубилеја

Благословом Епископа милешевског г. Атанасија, у суботу 30. октобра 2021. године, а у част осамстогодишњег јубилеја манастира Милешеве, постављен је Часни Крст Христов на врху Титеровац изнад манастира, на око 950 метара надморске висине.

Овај изузетно тежак и сложен задатак извршили су припадници хеликоптерске ескадриле Ратног ваздухопловства војске Републике Србије хеликоптером МИ-17 уз свесрдну подршку и помоћ верног народа и чланова Одбора за подизање Крста. Висина Крста је 12,5 метара, а тежина 3.860 кг.

Честитајући припадницима Војске на успешно урађеном послу, Епископ Атанасије је рекао: – Сам Творац је направио ово брдо изнад манастира Милешеве, високо, тврдо, видно, као да је планирано да заиста ту буде Часни Крст Господњи. И вама је дато да управо ви, у овом тешком времену искушења, подигнете Крст. Верни народ Пријепоља је изразио добру вољу, али без ваше помоћи не би могли то урадити. Но ви нама нисте потребни само у обављању посла, ми имамо потребу да вас видимо са нама заједно овде и хвала Богу, пре свега за то да смо заједно. А ви сте своје присуство допунили тиме што сте уздигли Часни Крст Господњи горе, и Он ће благосиљати овај простор, овај ваздух. Верујем да ће овоме народу срећа сада поћи на боље, сада када је благословен овим Часним Крстом Господњим, истакао је Епископ Атанасије.

За делатну љубав према Српској Православној Цркви показану посебно при подизању Часног Крста, Епископ је Команданту РВ и ПВО Војске Србије генерал-потпуковнику Душку Жарковићу уручио високо одликовање Епархије милешевске, Орден Белог Анђела Првог степена, док је 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили Пегази РВ и ПВО Војске Србије доделио Орден Белог Анђела другог степена.

Сви припадници војске, учесници у овом посебном подухвату, добили су пригодне поклоне у знак сећања на њихов боравак у нашој средини.

Генерал Жарковић се захвалио на одликовању које је добио: – За мене као хришћанина, ово је изузетна част и задовољство, али и велика обавеза. Али, не само за мене већ и за Ратно ваздухопловство. Војска је увек била уз наш народ, саставни део народа. И заиста, да ли има нешто лепше него овако учествовати у једном заједничком подухвату, Цркве, војске и народа.

Заменик команданта ескадриле и члан посаде која је извела данашњи подухват капетан прве класе Мирослав Матић захвалио се у име свих својих колега: – За све нас ово је био никад тежи и никад сложенији задатак али у исто време и никад часнији и никад лепши, поготово сад кад смо све завршили. Црква и војска су увек уживали највеће поверење народа и нама је циљ да тако и остане. Драго нам је што смо на овај начин сарађивали са вама и надамо се некој будућој доброј сарадњи.

Преосвећени Епископ Атанасије је на крају додао: – Овај Часни Крст, што је најбитније за нас, биће извор снаге и истрајности, али и подсетник да је наш живот подвижнички и да ми немамо другог избора него да идемо у подвиг. Овај Крст ће нас подсећати на праву природу нашег пута, нашег живота.

– Док год има храбрости у човеку да носи Часни Крст нама има наде, има будућности. Поносни смо овим што смо урадили заједно, јер смо нешто доградили оном делу Светих Немањића. Они нас позивају на сарадњу и биће најзадовољнији кад смо им сарадници. И данас смо се показали да смо им сарадници и да идемо њиховим путем, нагласио је Епископ Атанасије.

Видео прилог преузет са интернет странице Министарства одбране Републике Србије