Архиепископ Атанасије: Наш задатак на земљи је велики и узвишен  – Царство Небеско

У Недељу прву по Духовима – Свих Светих, Његово Високопреосвештенство Архиепископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свих Светих у селу Миљевићи код Пријепоља, на месту званом Боровице. Саслуживали су секретар Епархије милешевске протојереј Горан Крстић и парох великожупски и старешина храма јереј Радан Драгутиновић.

Домаћини овогодишње славе су били Никодин и Витомир Дробњак. Они су са својим породицама припремили славске дарове и славски колач, који су након заамвоне молитве освештани.

Честитајући празник и славу храма свим сабранима у храму Свих Светих Високопреосвећени је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Данас нас Црква сабира у својој пуноћи, у свој својој ширини и пуноћи времена, простора, свим својим богатством. И све нам нуди на располагање. Црква је таква да нам даје пуноћу живота, пуноћу разума, пуноћу знања, мудрости. Све је у њој. Све своје благо живота и неба и земље, све је у њој сабрано, у њој благословено. И све нам она даје на располагање, да се учимо њеном мудрошћу и храном небеском да се хранимо.

– Црква нам даје светле примере, јер, овај живот кроз који пролазимо није тако лак. За неке је прилично збуњујући и тежак, за неке се чини непроходан. А задатак је велики и узвишен – Царство Небеско. Нама није довољно да тек онако прођемо кроз овај живот, него да успешно ходимо кроз овај живот, изграђујући већ сада Царство Небеско, Вечни Живот, почињући овде и настављајући у вечности.

– Светитељи Божији су наши учитељи. Они су успешно проходили кроз овај земаљски живот и остали су трајни учитељи и примери. И на њих гледамо. Зато је управо ова недеља посвећена њима, Свим Светима, онима који су истинито учили у вери православној, на прави начин веру исповедали.

– Молимо се Богу да нас охрабри, да нас умудри, да нам да чврстину вере и истрајности, издржљивости, да истрајемо. Господ тражи од нас да истрајемо до краја, позвао је Високопреосвећени присутне.

Владика је похвалио мештане Миљевића што на овако дивном месту подижу овај свети храм посвећен Свима Светима, додавши притом: – Овај храм намењен је управо томе, да нас употпуњава. Црква је једна пуноћа, пуноћа живота и када долазимо у овај свети храм ми се онда обогаћујемо том пуноћом.

– Моја молба вама је да се не уморите, да не одустајете, у градњи и уређењу овога храма. Овај храм је очигледно намењен за то да нас призива овде и да на овоме месту постајемо снажнији и истрајнији, поручио је Архиепископ Атанасије, препоручивши свима да овај храм што пре доврше у потпуности и да он буде њихов прилог Богу, њихов дар и прецима и потомцима.

Осим похвале свим мештанима на њиховом труду и бризи за свети храм, Високопреосвећени је похвалио и рад њиховог пароха јереја Радана Драгутиновића и препоручио им да се држе њега а он ће се држати пуноће Цркве Божије.

У сали парохијског дома, који је у изградњи, домаћини овогодишње славе су припремили трпезу љубави. А за домаћина славе идуће године јавио се господин Саша Влаховић из Подгорице, који је, као симбол наставка кумства славе, од овогодишњих домаћина добио део славског колача.

Беседу Архиепископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку