Бог прима оно што му приносимо чиста срца и са добром намером

У четвртак 19. септембра 2019. године, на дан успомене на Чудо Светог архангела Михаила у Хони, у Светоархангелској обитељи у Ђурђевића Тари, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије началствовао је литургијским сабрањем поводом храмовне славе.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Момир Васиљевић из Чајнича (Митрополија дабробосанска), настојатељ Светотројичкo-пљеваљскe обитељи протосинђел Владислав, парох пљеваљски протојереј Никола Олић, парох нововарошки јереј Мишел Мемишевић, ђакон Горан Крстић и мноштво верујућег народа.

Не гледајући на лоше временске услове много верника, поштовалаца и пријатеља ове свете обитељи, дошло је да са својим Епископом узнесе молитве Богу и Његовом архистратигу Михаилу и заблагодари на свим добрима која од Њега примају.

Похваливши истрајност, љубав и труд свих присутних Епископ Атанасије је изразио и своју благодарност Богу: – Благодаримо Богу што нас је данас почаствовао да будемо на овоме светоме месту. Велика је част данас бити са овим кршним, племенитим народом православним, са овим српским синовима који се надмећу по снази и висини са овим високим брдима и планинама око нас, са овом дивном омладином која се надмеће у лепоти са анђелима небеским које данас славимо.

– Свети Ангели и Архангели су Богу најближи и најумилније му певају и Бог прима песму из њихових уста. Али је Бог удостојио и нас да се прислонимо уз њих и да певамо заједно са њима. Бог прихвата и оно што му ми приносимо, чиста срца и са добром намером, и прихвата и наше певање, без обзира што оно никако не може да се пореди са певањем анђела.

– Бог је на овоме светом месту вековима прихватао ваше претке, њихову веру, њихово исповедање, њихове подвиге, њихово ношење Крста часнога, њихово честито живљење. На овоме месту су наши преци православни показивали шта они могу, ко су и како верују, куда стреме. У том свом исповедању много су подвига показали и много су и страдали али све часно издржали. Овај свети храм је ојачавао народ који је к њему долазио а народ који је долазио је изнова градио, обнављао и ојачавао овај свети храм, беседио је Епископ Атанасије.

Након узнетих молитава Богу у спомен на Светог архангела Михаила пререзан је славски колач и освећено славско жито припремљено од домаћина овогодишње славе, братства Петровића, а затим су се сви послужили на заједничкој трпези љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку