Богојављење- слава манастира Давидовица

На дан када Православна Црква прославља велики празник Господњи Богојављење, у петак 19. јануара 2024. године, у манастиру Давидовица код Бродарева, прослављена је манастирска слава. Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио Свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игумана Петра и протођакона Ивана Савића.

Међу многобројним учесницима Божанске Литургије били су и представници општинских органа власти Општине Пријепоље.

Након заамвоне молитве у храму је обављен чин великог освећења Богојављенске водице, а потом и благосиљање славских дарова и ломљење славског колача. Домаћини овогодишње славе били су чланови Одбора за подизање Крста на Титеровцу изнад манастира Милешеве.

Честитајући славу Преосвећени је рекао: – Оно што је можда најважније да запамтимо поводом данашњег празника јесте то да се приликом Крштења Господа Исуса Христа на реци Јордан чуо Глас са Неба: Ти си Син Мој љубљени, који је по Мојој вољи! Син Божији појавио се међу нама, узевши природу људску оваплотивши се од Духа Светога и Марије Дјеве, да би се потпуно поистоветио са нама, не престајући бити Он! И показао нам је пример узорног човека, Собом, Својим Ликом, Он Син Божији, наш Учитељ, наш Спаситељ. И показује нам истовремено у Себи Оца Небескога. А Оцу Небеском показује нас у људској природи. Повезује Небо и земљу.

– Бог се није никога од нас одрекао, али, не може се за све рећи да су по Божијој вољи. За многе се може рећи да су противни вољи Божијој, и отуда сво зло у овоме свету. Спас свету иде кроз овај данашњи празник, када видимо Небеса отворена, Христа међу нама, глас са Неба који нам говори да се угледамо на Њега, Господа Христа, јер је Он по вољи Оца Небескога, рекао је Преосвећени Епископ Атанасије, честитајући празник и славу ове свете обитељи свима.

У манастирској трпезарији припремљена је и послужена трпеза љубави за све сабране, учеснике Божанске Литургије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку