Богојављенско пливање за Часни Крст у Пријепољу

У петак 19. јануара 2024. године, на празник Богојављење, Црквена Општина Пријепоље организовала је традиционално Пливање за Часни Крст на реци Лим.

Најпре је испред Саборног храма Светог Василија Острошког кренула свечана литија коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије. Укупно је пливало 37 учесника, међу којима и три девојке. Највећи број пливача је био из Пријепоља, али су ту били и одважни младићи и девојке из Бијелог Поља и Ивањице.

Преосвећени Епископ Атанасије је након молитве поздравио све учеснике али и све који су дошли до реке да поздраве и бодре храбре и одважне пливаче: – Данас се освећују воде. Освећује се и остала природа. Сва природа отворена је према Богу, јер су Небеса отворена према земљи. Господ наш, својом ногом стао је у воде у које ми стајемо, показао, заповедио, да се природа треба, и може, употребљавати само за добро, а не за деструкцију. Природа се на данашњи дан освећује сва. Ми смо овде пренели онај благослов Јордана, у који је ушао Господ Исус Христос и крстио се, и одавде се преноси, овом водом, у све воде тај благослов, ако ми са њим останемо.

– Христови ученици су се надметали и такмичили у томе ко ће више науку Христову заграбити, освојити, разумети и применити. Ми то преносимо сликовито овде на ову реку Лим. Ови млади људи, отворени за свако добро напредовање, као доказ тога и симбол, ево они ће се надметати у пливању за Часни Крст, рекао је Епископ Атанасије, дајући пливачима знак за старт, у име Оца и Сина и Духа Светога.

До Крста је први допливао Пријепољац Теодор Филиповић, уз општу радост, аплаузе и честитање свих посматрача. Након кратког загревања топлим чајем, послуженим ту на обали, пливачи су пришли Епископу Атанасију на благослов па се кратко задржали дајући изјаве бројним новинарима коју су све пропратили. Уследило је фотографисање са Епископом за успомену на овај диван и посебан дан па онда повратак у парохијски дом.

У порти храма Светог Василија Острошког приређено је послужење за све присутне. За госте, званице, учеснике пливања, пливаче и специјално обезбеђење, ватрогасце, рониоце, полицију и медицинско особље приређен је ручак у сали парохијског дома.

Након ручка свим учесницима су подељене специјалне плакете у знак признања и сећања на учешће у овогодишњем пливању за Часни Крст на реци Лим у Пријепољу.