Божанска Литургија у милешевској обитељи

У недељу Светих Отаца првог Васељенског Сабора, 9. јуна 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Спасовој цркви манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић.

Поучавајући верни народ о Светом Свештеномученику Терапонту који се молитвено прославља у овај дан, Преосвећени је рекао да је он био испуњен љубављу према Господу  Богу и према ближњима, и покретан том љубављу он је желео да упозна народ са истином вере која спасава и зато је себе излагао опасностима: – Свети Терапонт је био ухапшен и изведен на суд. Кривица његова се састојала у томе што је био епископ Цркве Христове, што је по узору на Христа проповедао спасење од Бога. Зато је ударен на муке, вођен је из једног места у друго, и на јавним местима бивао бијен, да би они који гледају добили страх и да не би прихватили веру у Господа Исуса Христа. Он је стрпљиво подносио страдања, благодарећи Богу и непрестано држећи ум у молитви, и непрестано држећи у сећању страдања Господа нашега Исуса Христа на Голготи, зато је све лако подносио. Привео је спасењу велики број народа својим јуначким држањем и исповедањем, и на крају је посечен мачем. Подсећамо се на њега зато што нам његов пример служи као извор вере и снаге. Времена, искушења и невоље се понављају, имамо мноштво светлих примера пред собом који су и заступници наши пред Богом, обратимо се њима да од Бога и нама измоле чврстину вере и снаге.

На крају беседе, владика је позвао верне да 15. јуна 2019. године дођу у Подгорицу и буду учесници Тројичинданског сабора за одбрану светиња у Црној Гори.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку