Будимо ствараоци доброга

Благодаћу Божијом и молитвеним заступништвом Преподобномученице Параскеве – Трнове Петке, верујући народ села Бабина надомак Пријепоља, Бобова код Пљеваља, и Челебића код Фоче, сабрао се у среду, 8. августа 2018. године, о храмовној слави светиње у Бабинама коју народ посвети овој дивној угодници Божијој.

Предстојатељ литургијског сабрања био је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Душана Јанковића и Огњена Перковића, и ђакона Горана Крстића. Након свечане Литије око храма Преосвећени Владика је освештао славски колач и жито и поучио сабрани народ.

Задивљен лепотом крајолика Владика је најпре заблагодарио Богу на предивном живом уметничком делу створеном од Творца неба и земље: – Благодаримо Богу за ову предивну Његову творевину коју је Он као уметник створио и дао вама, дао вашим оцима, вашим дедовима и прадедовима да се овде роде, одрастају и да овде стварају и они. Бог наш жели да будемо слични Њему, зато нас је и створио по свом лику, и као што је Он Творац и уметник, и чини само добро, тако жели да и ми будемо уметници, ствараоци. И наши преци су се добро угледали на Њега, и дивећи се Његовом уметничком делу и сами су стварали на овом месту, и ову предивну природу чинили још лепшом тако што су овде копали, орали, држали природу у добром поретку и тако наставили до дана данашњег.

– Ово јесте предивно уметничко дело, а ко би рекао да и ово уметничко дело може нешто да превазиђе. Шта је то? То је слика овог сабрања са добром вољом, добром намером, са добрим осећањима љубави и слоге, са добрим намерама да се овако и настави да овде живот увек траје, да се никад не угаси. Е та слика је још лепша од ове природе, од ове ливаде, и од оних шумарака, и од оних брда таласастих, надахнуто је беседио Епископ Атанасије.

У црквеној порти одржан је пригодни културно-уметнички програм који су осмислили браћа и сестре са тромеђе. Саборовање је настављено за трпезом љубави уз душекорисни разговор. У повратку из Бабина Преосвећени је посетио сестринство манастира Светог пророка Илије на Јабуци.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку