Сабрање у част Светог Великомученика Пантелејмона

У четвртак, 9. августа 2018. године, торжествено је прослављена храмовна слава храма Светог Великомученика Пантелејмона у селу Пожегрмац надомак Прибоја. Верни народ овог и околних села, Прибоја, Бања Луке, Охрида и других места сабрао се на Божанској Литургији да заблагодари Богу на Његовим доброчинствима и Светом Пантелејмону на досадашњем заступништву пред Богом и са надом на даље заступање.

Литургијом је предстојао Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење настојатеља Светониколајевског манастира у Бањи Прибојској архимандрита Теофила, архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Драгана Видаковића, парохâ прибојских протојереја-ставрофора Ранка Милинчића и протојереја Спасоје Вујанића, протојереја Давида Селаковића са Златибора и јереја Јована Стојковића из Доброселице (Епархија жичка), и ђакона Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу Горана Крстића. У Светој Литургији учествовао је и председник општине Прибој г. Лазар Рвовић.

Након заамвоне молитве уследила је свечана Литија око храма у току које је Владика освештао славски колач и жито и поучио сабрану паству: – Данас славимо онога који је сав свој живот испунио часним подвигом, подвигом вере, наде и љубави. То је Свети Великомученик и целебник Пантелејмон. Он је од свог младог, кратког живота направио да то буде једно дело, од почетка до краја. Имао је циљ да послужи Богу и људима, и није од тога одступао. И ми смо започели, још у младости, неко и не памти тај дан када је то почело, једно велико, грандиозно дело, дело спасења, дело вечног живота. То је почело у Светој тајни крштења. Тада смо положили борбене завете, тада смо зацртали свој животни пут, исповедили смо веру у Бога истинитога, објавили смо рат свакој слабости, свакој болести, сваком греху, дали смо завет да ћемо се борити само за оно што је часно и поштено, да ћемо се трудити у добрим делима. Многи од вас остали су чврсто на том путу. То су они који су створили часне породице, своју децу добро васпитали и упутили правим путем живота, они који су подизали домове, који су бранили свој завичај и доприносили свом завичају ужем и ширем, они који су градили путеве, подизали школе и храмове, све се то уклапа у то велико дело, беседио је Преосвећени.

За делатну љубав према Српској Православној Цркви, а нарочито према храму Светог Великомученика Пантелејмона у Пожегрмцу, Епископ је одликовао г. Видосава Ковачевића из овог села Орденом Белог Анђела првог степена. Видосав се посебно истакао у току изградње храма, испуњавајући тако своје дечачке снове да ће једног дана подићи храм у свом селу.

Владика Атанасије је овом приликом освештао темеље црквеног дома при овом храму. Домаћин овогодишње храмовне славе г. Јован Милисавић из Бања Луке уприличио је са својом породицом трпезу љубави за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку