Црквено-народни сабор на Гукама код Пљеваља

У недељу Самарјанке, 26. маја 2019. године, богољубиви народ Пљеваља и околине сабрао се у храму Светог Великомученика Георгија на Гукама на саборно прослављање Бога и Његових угодника.

Божанском Литургијом предстојао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење протосинђела Владислава, јеромонаха Зосиме, протојереја Спасоје Вујанића, јереја Мишела Мемишевића и протођакона Николе Перковића.

Поучавајући поверену му паству, владика Атанасије, подстакнут узвишеним жртвеним примером Свете мученице Гликерије која се молитвено прославља у овај дан, рекао је да су искушења различита у разним временима у којима нам се даје прилика да проверимо своју веру и исповедање, да покажемо своју храброст и своју оданост: – И ово наше време захтева од нас да оно што смо примили неокрњено и неоштећено, сачувамо и предамо за даље, времену после нас. Да се не угаси пламен чојства и јунаштва, вере, да покажемо мудрост на делу знајући да нису исто мудрост и лукавост. Лукави када су мамили људе, они су хвалили погрешне путеве, представљали их као добре путеве и плиткоумне су увек успевали да заведу. Имајмо поверење у оне пре нас који су успешно ходили и веровали искрено и стварно мудрима. Мудрост јеванђелска проверена је на свим ветровима, кроз целу историју проверавана и доказана као корисна, успешна и поверљива да је се држимо.

Владика је и овом приликом позвао све оне који нису крштени да се крсте, да поставе темељ свом духовном животу наглашавајући да нико од нас не зна колико ће поживети у овоземаљском животу те да треба да искористе време и буду духовно будни.

Након Божанске Литургије, Епископ је са свештенством и члановима грађевинског Одбора обишао завршне радове на парохијском дому названом Српска кућа при Светогеоргијевском храму, а чије ће освећење  бити уприличено у оквиру прослављања осамстогодишњег јубилеја аутокефалности Српске Православне Цркве и осмовековног јубилеја манастира Милешеве.

Владика је такође у порти храма посетио и продајну изложбу чланова Удружења родитеља деце са сметњама у развоју Зрачак наде из Пљеваља и том приликом уручио им помоћ. У знак захвалности, деца су Епископу поклонила уметничку слику на којој је насликан манастир Милешева.

Традиционално, у порти храма одржава се црквено-народни сабор у последњој недељи месеца маја, на коме се окупи велики број људи. Овај сабор одржава се осми пут по реду.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку