Вече ћирилице у Пљевљима

Фотографије: PVportal.me

На дан прослављања Свете браће Ћирила и Методија Равноапостолних, 24. маја 2019. године, у Дому војске Црне Горе у Пљевљима а у организацији Матице српске – друштва чланова у Црној Гори, одржано је Вече ћирилице.

На самом почетку присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије који је рекао да ћирилица представља много више од знакова и слова: – Ћирилица  представља све оно што добисмо од Господа Исуса Христа преко ње, све што добисмо из православне Византије. Пренела нам је истину, Свето Писмо, онда и начин правилног мишљења, делања, говорења, писања и понашања, све што је правилно и врхунско било у оном времену и што врхуни и у овом времену, што је најбитније и сада.

Проф. др Јелица Стојановић, председница Матице српске – друштва чланова у Црној Гори, говорила је на тему Наша ћирилица.

Пљеваљским установама и предузећима и књижевницима из Пљеваља који негују и баштине ћирилично писмо, плакете су уручили челни људи Матице српске, доц. др Драга Бојовић и проф. др Драго Перовић.

Др Ратко Цупара и др Милан Бајчета су се у име награђених захвалили председници и главном прегаоцу Матице српске проф. др Јелици Стојановић.

У програму су учествовали и рецитатори Малиша Вукашиновић, ученик седмог разреда ОШ Матаруге и гимназијалка Софија Савић, првакиња у говорењу поезије на општинском такмичењу. Своје стихове су говорили песници Радослав Бато Ђурковић, Радинко Крулановић и Рајко Палибрк а гуслама се представио народни гуслар Васо Ђондовић, двоструки шампион гусала који је уз гусле отпевао песму Ћирилица, Славка Перошевића.

Поздравне речи Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку