Дела Светог Саве спајају историју

Прослава првог српског Просветитеља и Архиепископа, живе светиљке која српском роду осветљава пут који води у живот вечни, Светог оца нашег Саве, протекла је свечано и торжествено у Епархији милешевској.

У навечерје молитвеног спомена Светог Саве, у Пријепољу је одржана свечана светосавска академија у којој су учешће узели деца из вртића Миша Цвијовић, КУД Дома културе, гуслар Јане Несторовић, фрулаш Лука Видаковић, певачка група Јабучари, хор Св. краљ Владислав, група Верем, као и деца са веронауке основних и средњих школа у овом граду. Академији су поред осталих присуствовали Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, председник општине Пријепоље г. Драгољуб Зиндовић и други представници локалне самоуправе овог града на обалама реке Лим.

У поздравном слову Преосвећени Владика је рекао да смо се сабрали око онога који је најплеменитији и најумнији и најлепши у роду нашем, око светлог лика и дела Светог Саве: -Личношћу Светог Саве отварамо и покрећемо у себи, у своме народу и историји оно што је најбоље. У личности Светог Саве проговори оно што је најбоље у свакоме од нас самих. У његовој личности смо успевали кроз историју да се најбоље саберемо и прикупимо највише талента и моћи, и да постижемо највише успехе у свакој области живота. Надамо се да ћемо и ми данас, 2018. године, када се припремамо да обележимо 800 година постојања манастира Милешеве, успети из нас да изнесемо на светлост дана оно што је најбоље у нама, и да сами кроз то, припремајући се за овај јубилеј, постанемо бољи.

На свечаној академији је беседио професор из Нове Вароши г. Леко Колашинац, који је између осталог рекао да је Свети Сава пре свега отац српске нације: – Свети Сава није српски политички мислилац нити идеолог, он је отац српске нације. Српски народ га следи већ осам векова упркос свим пролазним идејама и идеологијама које су за српски народ имале другачије планове. А његов национални програм садржан је у његовој беседи о правој вери.

Сутрадан, на Светог Саву, Епископ Атанасије је служио Свету архијерејску Литургију у Спасовој цркви у Милешеви, која је и гробна црква Светог оца нашег Саве. Саслуживали су архимандрит Теофил, настојатељ манастира Сељане; архимандрит Леонтије, духовник манастира Милешеве; и протођакон Никола Перковић. У току Литургије Епископ Атанасије је благословио славски колач и жито, а домаћин овогодишње прославе Савиндана био је господин Његош Пузовић из Пријепоља са породицом.

У приступној беседи, Преосвећени Владика је учесницима овог светог сабрања честитао празник Светог Саве, рекавши да је он сабиратељ свих врлина а она врлина којом су крунисане све остале је пре свега љубав која из њега изсијава, љубав према Богу, према своме роду и целокупном роду људском.

-Свети Сава је био прожет божанском силом и освојен божанском љубављу и тежњом да себе посвети Богу и другима и жртвује се за друге, као што је и Господ Исус Христос дао целог себе људском роду. Ако хоћете да разумете силу љубави и да се сретнете са њом погледајте икону Христа како се успиње на Голготу, како на своме рамену носи крст на коме ће Он невини бити распет за нас. Ако чистим срцем будемо сагледавали тајну жртве Христове, разумећемо живот Светог Саве. Суштина његове личности може се схватити једино кроз љубав његову према Богу и роду. Разумећемо зашто је он себе онако истрошио у подвигу, приносећи себе у делу за свој род,  и постигао дела која спајају историју, поручио је Владика.

На крају Литургије деца, из чијих је уста Господ сачинио себи хвалу, певала су и рецитовала у спомен и част Светог Саве, свог заштитника и молитвеника пред престолом Божијим, и за тај труд су награђена пригодним поклонима.

Домаћин овогодишњег славља господин Његош Пузовић са породицом је уприличио свечани славски ручак за све присутне.

Поздравно слово Епископа Атанасија на Светосавској академији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу професора Лека Колашинца на Светосавској академији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија на Светој Архијерејској Литургији у Милешеви можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку