Делегација Епископског савјета са члановима Хелсиншког одбора у САД-у

У наставку своје мисије упознавања америчких званичника и јавности Сједињених Америчких Држава у цјелини са тешким стањем у Црној Гори, изазваним грубим нарушавањем људских права од стране државних структура, изасланици Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори, његово преосвештенство, епископ диоклијски, г Методије и протојереј ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски, сусрели су се у Вашингтону и са члановима Хелсиншког одбора Конгреса Сједињених Америчких Држава.

За разлику од Хелсиншких одбора у другим државама, овај одбор у САД није невладина организација, већ један од значајних одбора америчког Конгреса, државна комисија задужена за надзирање и унапрјеђивање људских права, војне безбиједности и економске сарадње у 57 земаља Европе, Евроазије и Сјеверне Америке. Девет чланова Хелсиншког одбора америчког Конгреса чланови су вишег конгресног дома – Сената, девет чланова нижег – Представничког дома, а три члана су извршни грански званичници.

Како се наводи и на званичном сајту Одбора, Црна Гора, „најмања од бивших југословенских република“, досад је била предмет појачане пажње Хелсиншког одбора америчког Конгреса као земља у којој је уочена трговина људима и земља са наглашеном «унутрашњом разноврсношћу, чији су носиоци националне мањине и битни дио православне словенске популације која више настоји на одржавању тијесних веза са Србијом него што истиче неки свој различити идентитет“.

Изасланици Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори документовано су предочили члановима Одбора најновији и најдрастичнији примјер кршења најосновнијих људских права, озакоњеног усвајањем тзв. Закона о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница, који Епархије Српске Православне Цркве у Црној Гори настоји да лиши њихове вјековне имовине и готово им онемогући даље дјеловање, кршећи тиме право на неповредивост својине и самим православним вјерницима право на слободу вјероисповијести. Представници наше Цркве; указали су исто тако на атмосферу уцјена и пријетњи учесницима молитвено-протестних ходова и медијских манипулација од стране носилаца власти у Црној Гори, којима се крше људска права на мирна окупљања и слободу говора. Подсјетили су и на дугогодишњи процес изгона српског језика и писма и културе из јавног живота и школства Црне Горе у чијем се систему образовања форсирају једнострана тумачења и схватања владајуће партије и њених идеолога, и намећу системски као једини истинити поглед на садашњост и прошлост Црне Горе.

Чланови Хелсиншког  одбора америчког Конгреса изразили су спремност да пажљиво размотре аргументе и правне предлошке које им је изасланство Епископског савјета Српске Православне Цркве у Црној Гори уручило.

Представници наше Цркве настављају своју мисију у главном граду Сједињених Америчких Држава.

Извор: Митрополија црногорско-приморска