(Не)изненађујући резултати истраживања у Црној Гори: Шта грађани мисле о одбрани светиња

Велика већина грађана Црне Горе, тачније њих 62 одсто, не подржава Закон о слободи вероисповести, који је изазвао велику буру у тој земљи и региону, али и серију протеста грађана који су устали у одбрану православних светиња.

Закон о слободи вероисповести, усвојен крајем децембра, подржава тек 20 одсто грађана Црне Горе, док га 62 одсто не подржава, а 18 одсто нема став, показало је истраживање црногорске агенције „Интелиџент комјуникејшенс“, преноси портал „Волим Подгорицу“. Истраживање је спроведено од 8. до 15. јануара на узорку од 1.022 грађанина из 11 градованавео је директор те агенције Бошко Ковачевић.

Према резултатима истраживања, чак 62 одсто испитаника изјашњава се да су верници Српске православне цркве, а 10,1 одсто да су верници непризнате „црногорске православне цркве“.

Ковачевић наводи и да је истраживање показало да усвајање спорног Закона, који омогућава одузимање имовине СПЦ, утиче и на политички рејтинг, па је евидентан пад подршке владајућој Демократској партији социјалиста.

Најпопуларнији политичар је црногорски председникМило Ђукановић, са оценом 2,4. Међу јавним личностима ван политике, најпопуларнији јемитрополит црногорско-приморски Амфилохије, са просечном оценом 3, ког у стопу прати други владика СПЦ, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са оценом 2,98.

Извор: Спутњик