Дивимо се оданости Светог Стефана Господу Христу

У трећи дан прослављања Божића, 9. јануара 2021. године, када се Света Православна Црква молитвено сећа Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у храму Светог Великомученика Лазара у Старом Прибоју.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, старешина цркве Лазарице протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Радост празника Рођења Христовог се наставља, нагласио је Епископ Атанасије у својој беседи, честитајући празнике свима: – У овој радости Божића, данас на дан Светога архиђакона и првомученика Стефана, наша пажња је усмерена нарочито на ту љубав коју су имали Христови следбеници према Господу своме, а нарочито Свети архиђакон Стефан. Дивимо се његовој оданости Господу Христу. Показује нам он својим примером шта значи бити ученик Христов. То значи бити одан Господу Христу свецелосно, до краја, испунити сваку Његову заповест. Радујући се Њему, молимо се Господу да и нама да толико јаку веру и оданост, и љубав према Њему. Да испунимо и ми сваку заповест Божију, да се покажемо верни Господу у свакој служби коју нам је дао.

– Све што имамо дугујемо Господу нашем који нам је дао, у својој љубави, све богате дарове. Све што је добро од Бога је. А ако Господ нас оспособи да нешто добро и ми учинимо не треба тиме да се хвалимо него Богу да захваљујемо што нас је привилеговао и удостојио да нешто добро учинимо, указао је Епископ Атанасије присутнима, честитајући наставак Божићне радости и пожелевши да се сви ми угледамо на Светог архиђакона Стефана и његов живот.

Преосвећени је упутио честитке и нашој браћи у Републици Српској који данас прослављају свој дан, дан своје државности, пожелевши им да слободу сачувају у својој држави под окриљем заштите која је од Бога и свих Светих Његових.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави коју је уприличио старешина храма са својим братством.