Сабор Пресвете Богородице у манастиру Сељанима код Пријепоља

На други дан Божића посвећеног Сабору Пресвете Богородице, 8. јануара 2021. године, верни народ Пријепоља и околине, сабрао се на Божанској Литургији у Богородичином манастиру Сељани око свог првопастира, Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, на духовно сагледавање Празника Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Владики су саслуживали свештерномонах Теофило, настојатељ манастира Бање, свештеномонах Петар, настојатељ сељанске обитељи, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, секретар Епархије милешевске јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

У току свете службе, Епископ Атанасије је у игумански чин рукопроизвео оца Петра. Говорећи о тајни Христовог рођења Владика је рекао: – Настављамо славити празник Христовог рођења и учити се из тога догађаја, рођења Богомладенца. Господ је дошао да би остао са нама. Догађај Божића није у пролазу него је Господ дошао да трајно буде са нама. Основна жеља Господа нашега је да унапреди, поправи, усаврши односе између Бога и људи. А то поправљање и усавршавање односа резултира нашим спасењем, јер наше спасење је то поправљање и усавршавање нашег односа са Богом.

– Господ је учинио тај корак са своје стране, показао је љубав и премостио ту провалију која је била између Бога и људи али која се и даље негде задржава када човек одбија Бога. Шта је онда потребно са наше стране, да ми учинимо да изађемо у сусрет томе који нас воли? Најбоље је то показао цар Давид у псалмима, нарочито речи садржане у педесетом псалму: Боже милостив буди мени грешноме, помилуј ме Боже! Те речи треба стално да понављамо. Молимо се Богу да очисти наше срце, да се Он усели у очишћено срце, да ојача нашу вољу, да учини да немамо љубав према греху него да имамо љубав према Њему и према ближњем.

– Данас смо имали ту радост да сагледамо плодове рада настојатеља ове свете обитељи, оца Петра. Заиста је показао дивне плодове свога рада, па смо га онда благословили игуманским чином, и као знак препознавања његовог рада и као једно додатно задужење да настави са још већом одговорношћу и љубављу да испуњава заповеђено му дело пастирског старања о себи и о његовој браћи која се овде подвизавају заједно са њиме у молитви и раду.

– Свима желим да радост Божића, присуства Божијег, задржите у својим срцима и да та радост испуни ваше домове, да буде са вама куд год се крећете, и да Господ Христос, који није дошао као пролазник него да остане са нама, да Он заиста буде наш Цар и наш Путеводитељ, препоручио је на крају свог обраћања присутнима Епископ Атанасије.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави коју је уприличио игуман Петар са својим братством.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку