Духовне свечаности у селу Лопиже

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у суботу трећу по Васкрсу, 25. маја 2024. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у селу Лопиже код Сјенице. Саслуживали су протојереји-ставрофори Ранко Милинчић и Никола Перковић, и протођакон Иван Савић. За певницом су својим појањем Божанску Литургију увеличали ученици веронауке из Сјенице.

Након заамвоне молитве Преосвећени Епископ Атанасије је освештао нову мозаичну икону Светог Георгија постављену изнад улаза у храм.

По отпусту Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, честитао сабраном верном народу ово дивно духовно сабрање код храма Светог Георгија а онда се осврнуо на љубав и доброту Божију којом нас Он обасипа свакога тренутка: – Ово су плодови Христове победе над смрћу. Јер, Он није устао из мртвих само ради Себе, него ради нас. Он, Господ није морао ни долазити, али из Своје љубави према нама дошао је да се умеша у наш живот и да промени стање у нашем животу.

– До Његовог доласка грех је био јачи, ђаво је побеђивао човека, заводио га обманама и својим лажима, и уводио га у смрт. Али Господ наш долази, умеша се у наш живот и облачи саму нашу природу, наше тело, да проживи наш живот и да надгорња, да ми надгорњамо наше непријатеље, то јест, наше слабости.

– Често смо упозоравани од Светих Божијих људи да само љубав може истрајати до краја, у овоме животу. Јер, овај живот захтева велику борбу. Господ је рекао да су блажени они који претрпе до краја, а ми то можемо посведочити и из искуства наших властитих живота. Господ нам је дао олакшице, да можемо истрајати до краја. Показао нам је добре примере, међу којима је и Свети великомученик и победоносац Георгије, који је увек пример храбрости, вере, постојаности.

– Овде полажемо темеље свом властитом вечном животу кроз дела која чинимо. Ако нас је Бог ичим снабдео богато, то је добрим духовним примерима. Захваљујући томе опстајемо и тако ћемо и трајати. Кад год дођете у овај храм сетите се свих нас, па да се духовно држимо заједно међу собом, јер тако остајемо увек јаки, поручио је Епископ Атанасије.

Многи мештани села Лопиже су отишли, у потрази за бољим животом, негде у друга места и градове, али не заборављају свој родни крај. Да би се што чешће могли окупљати они су поред свог храма саградили црквену салу коју је Епископ освештао. Ово данашње сабрање било је прилика да се најзаслужнијима за то дивно дело ода и мало признање. Стога је Епископ Атанасије, за допринос у уређењу храма Светог Георгија у Лопижама, одликовао господина Душана Мрвића, који тренутно живи и ради у Крагујевцу, високим одликовањем Епархије милешевске Орденом Белог Анђела Првог степена, а још неколико добротвора и Архијерејским граматама.

Потом је за све присутне уприличена трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку