Освештани крстови и звоно за храм у Обардама

На дан молитвеног прослављања Светих равноапостолних Кирила и Методија, Просветитеља словенских, 24. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је звоно и крстове за храм посвећен овим угодницима Божијим. Богоугодном догађају присуствовало је руководство општине Пљевља, чланови Владе Републике Црне Горе, народни посланици  црногорске Скупштине, бројни верни народ пљеваљског краја и ширих простора. 

По обављеном чину освећења Преосвећени Епископ Атанасије је поздравио сабрани верни народ пригодном беседом и честиткама свима који су се трудили око изградње новог храма у овом месту, дародавцима и свима мештанима села: – Окупљамо се у Господу нашем Животодавцу да у Њему настављамо и да се у Њему утврђујемо.

– У Цркви Христовој знамо много више и доживљавамо много више и дубље него ли они изван Ње, па ма ко они били. У овој божанској лепоти, коју је Бог створио, ми подижемо и скоро ћемо довршити, овај прелепи храм, захваљујући вашој предивној и чврстој вери и чврстој љубави према ономе што је вредно и достојно љубави.

– Данашњи дан посвећен је двојици људи који се убрајају у највеће актере људске историје, Кирилу и Методију, учитељима свих православних Словена. Они су имали намеру да буду учитељи народâ, свих народâ, јер су имали шта рећи. Желели су да пренесу Јеванђелску поруку Христову. И то су и чинили. Али, Словени су прихватили њихову поруку и њихово писмо и садржај онога што су они проповедали, што су проносили, а то је било просветљење. Просветљење разума, наука о истинитоме животу.

– Звоно које смо данас освештали звониће овде на овој висини и позивати на тако добре теме, да се овде сабирамо у име Божије, и да овде потврђујемо своју верност Богу и једних према другима. А крстови ће испуњавати оне молитве које смо данас читали, да одгоне облаке зла, мржње, зловоље, мрзовоље, одгониће све непријатељске насртаје, било физичке било духовне, појаснио је Епископ Атанасије.

Надлежни парох, протојереј-ставрофор Боривоје Пантић захвалио се Епископу, дародавцима и многобројним гостима, као и свима који су помогли да се овај храм готово у потпуности доврши за непуних годину дана, и да буде показатељ слоге, љубави и заједништва. Пожелео је свима да овај храм буде храм утврђења у вери, у љубави и заједништву, да буде храм који ће све мирити и никада делити ни по којем основу, него да увек будемо препознати као Христови.

На крају је изведен краћи културно-уметнички програм а затим је уследила трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку