Епископ Атанасије: Бог нас позива да учествујемо у Његовом плану спасења

Храм манастира Давидовица, код Бродарева, посвећен је празнику Богојављење те је, поводом прославе овог великог дана и славе манастира, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, у четвртак 19. јануара 2023. године, у њему служио Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су настојатељ манастира архимандрит Нектарије, парох пријепољски протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве Преосвећени је извршио чин Великог освећења воде а потом је освештао славске дарове и са домаћином овогодишње славе г. Вукоманом Брзаковићем преломио славски колач.

На крају Евхаристијског сабрања Епископ Атанасије је поздравио сабране празничним поздравом: Бог се јави! док су му сви сложно отпоздравили: Ваистину се јави! Владика је потом појаснио суштину и значај овог дивног поздрава рекавши: – У овом поздраву све је садржано. Бог се јавио, и то ваистину! Тако се поздрављамо, то исповедамо, то осазнајемо сада, у овом теком времену, зараћеном. Овај наш земаљски простор увек је зараћени простор, а сада је то видљивије и јасније. Оно што производи земљотресе и све неправилности у људским животима у свету, укључујући и неправилности у природи, јесте грех. Грех производи поремећаје.

– Човек је тако саздан да може бити нормалан и здрав само кад је у заједници са Богом, својим Творцем. Човек се одлучио на себичност и онда је дошло до свих затровања и болести. У односу према Богу, у односу према себи и људима, у односу према природи. Господ није више могао да гледа како ђаво мучи људски род својом влашћу, лажима и завођењима. Зато је одлучио да се сам поново умеша и да дође међу нас, да се обуче у људску природу и да све исцели, да успостави здрави поредак на нашем простору живљења.

– Данас се открила најшира стварност неба и земље. Данас је дан новога стварања. Бог је сишао, обукао се у нашу природу и отворио Небеса. Из отворених Небеса јавио се Бог Отац и посведочио да Онај који је крштен, Господ Исус Христос, јесте Син Његов љубљени.

– Господ нас призива да се у љубави отворимо према Њему, да сагледамо све то што је Он учинио, да му приђемо и да будемо примаоци Његове благодати и Његових дарова, свих тих могућности. Он је дошао да нас ослободи од греха, али не на силу него даје могућност нама који прилазимо да искористимо Његову доброту, и отварајући се према Њему, да Он нас, који му отворено приступамо, очисти, да нас ослободи од наших грехова, од наших слабости, од наших немоћи.

– Свакога Господ може очистити али је неопходно да се ми Њему отворимо, да Му приђемо, да би Он то учинио. Са оном прљавштином коју човек носи не може доживети Царство Небеско, мора бити ослобођен.

– Много је важно бити свестан тога да су Небеса отворена и да је Бог са нама. Зато се тако и поздрављамо: Бог се јави! Бог се у својој пуноћи јави, у својој пуноћи даје себе нама. И то су најважније одреднице историје људске, човечанске, нагласио је и појаснио Епископ Атанасије, честитајући празник и славу архимандриту Нектарију, његовом монашком братству и свима присутнима.

Домаћин овогодишње славе је са својом породицом припремио трпезу љубави за све присутне коју су послужили у манастирској трпезарији где је настављено ово саборовање поводом великог и дивног празника Богојављења.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку