Крстовдан уочи Богојављења молитвено прослављен у манастиру Милешеви

У среду 18. јануара 2023. године, на дан кад Православна Црква прославља Крстовдан, уочи Богојављења, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве.

Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монахиње манастира Милешеве са својом игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

Након заамвоне молитве Преосвећени је извршио чин великог освећења воде.

У пастирској беседи, коју је произнео након отпуста, Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – У току празновања Богојављења Господњега, на Крстовдан, нарочито нам привлачи пажњу то како Бог премудро припрема све нас да уђемо у дубину Празника и да схватимо Његов смисао.

– Бог се окружио Својим сарадницима који су учествовали у том делу спасења људи. Створио је такво окружење, такав амбијент, да је било лако прихватити Сина Божијега, дело Његово, реч Његову, мисију Његову, укључити се у програм Његовог дела, спасења које Он остварује. Он је послао Пророке и сабрао Апостоле. Његови Пророци су били путокази ка Њему и позивали род људски да прихвати Њега, Господа Христа. Он је дошао да нас ослободи од греха, од смрти, од власти сатане, и сви Његови сарадници били су прикладни за такву мисију ослобођења од греха.

– Због наших гехова Господ Христос улази у реку Јордан и бива крштен, али показујући нам и пример. Он је послао Светог Јована да говори против греха и да крштава водом за омивање грехова. Христос долази да нас ослободи од греха и није се окружио, као својим сарадницима, онима који су робовали греху него који су такође били против греха и позивали против греха, против лицемерја, неправде, робовања страстима, робовања свету.

– Свети Јован је био таква духовна личност, такав духовни живот је живео, да је више личио на Анђела него на човека у телу. Они који буду примали реч о Христу примаће је од таквога проповедника који личи на Анђела и који је такође слободан од греха и који, такође, поседује Небо у себи.

– Такав је и Апостол Павле. Он жели да испуни Јеванђеље Христово и да друге приведе у Јеванђеље Христово, да се и други спасу. Да се он спасе и да се спасу други. Он спасава себе и спасава све около себе. Такви су Христови сарадници. Сви указују на Њега, Господа Христа, и прикладни су да указују, и кад неко посматра њих, лако прихвата њихову проповед. Они су путокази ка Христу и ка Царству Небеском, и лако је то прихватити, јер су то тачни путокази.

– Сутра ћемо прославити, дубље и шире, овај светли празник Богојављења, а данас користимо овај дан, дан Крштења, Крстовдан, као гледање у ком смеру, у ком правцу, треба да идемо да бисмо доживели дубину Богојављења, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку