Епископ Атанасије: Да нам све бива у љубави!

У тринаесту недељу по Духовима Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. За певницом је одговарало монашко сестринство предвођено игуманијом Аквилином.

Свака недеља је посебан дан пре свега због Литургије у којој учествујемо и на којој се причешћујемо Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. На то је указао Епископ Атанасије у својој беседи: – На свакој Божанској Литургији ми се хранимо Животом. Животом се богатимо причешћујући се Телом и Крвљу Господа Христа, а богатимо се и науком Господњом слушајући оно што се чита из Јеванђеља и списа светих апостола, и оно што се пева. Зато се на крају службе чита и молитва у којој благодаримо Богу што нас је удостојио да и данас кушамо од Његових Светих тајни и молимо се Богу да оно што нам је дао за храну буде сачувано у нама, да буде реализовано у живот, у енергију Живота у нама. И да тиме и даље јачамо, да кораци нашег живота буду том храном учвршћени и ојачани.

– Нажалост, многи људи прођу и кроз цео живот, и деведесет година можда проживе, а нису свесни којих дарова Божанских су били удостојени, шта им је све Бог дао: светлост сунца, ваздух за дисање, лепоту природе, пријатеље, многима и породицу, и овај предивни народ православни да буду припадници његови… Многи људи нису свесни тога и зато и не благодаре Богу, а то је онда велики грех. Многе божанске дарове смо примили и треба у себи увек освешћивати то шта смо примили, кроз какво богатство живота смо прошли.

– Црква има нешто увек да нам каже, шта да чинимо, како да живимо, како да поступамо. И данас смо слушали шта нам је говорила читајући из посланица Апостола Павла: Све да вам бива у љубави! Господ хоће да будемо сасвим Његови, и да наликујемо на Њега, а Он је Бог Љубави. Зато и нама поручује: Све да вам бива у љубави! А да ли бива? То је питање које треба себи да постављамо и свој живот према томе да уређујемо. Никога да не мрзимо, да ником не завидимо, да никога не клеветамо, никога не понижавамо, него да чинимо један другога већим од себе. То је израз љубави, поручио је Епископ Атанасије сабраним прослављачима Бога.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку