Грех је највећа коб сваког човека

На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. За певницом је одговарало монашко сестринство.

Поучавајући верне како на најбољи начин обележавати дане прослављања Светих угодника Божијих, Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – И ми учествујемо у том прослављању угодника Божијега и гледамо у свети и светли лик његов и настојимо да му се приближимо, да га добро сагледамо и да научимо из примера његовога. Између осталог учимо и уверавамо се поново да је највеће зло – грех. Највећа коб у животу било ког човека и човечанства јесте грех. Због греха се страда, и то не увек само због греха свога него се страда због свих грехова, и својих и туђих. Због сваког греха, због сваке изопачености, због сваке поремећености се страда. Ето, и Свети Јован је страдао због греха других људи, због грехољубивости и грешности оних около њега.

– Ако пажљиво читамо Свето Писмо, видећемо да се поремећај и у природи појавио због греха, због грехољубивости људи. Ветрови су почели јаче да дувају него иначе, и у погрешним смеровима и у погрешно време, земља се почела трести, разламати, све због греха. Онда није ни чудо што је Свети Јован, пријатељ и Крститељ Господњи, устао против греха, и почео проповедати против греха: Покајте се јер се приближило Царство Небеско. Покајте се јер су се отворила врата Небеска, покајте се јер је дошао Онај који може да нас извуче из блата, то јест, преумите се и почните другачије живети, по Богу.

– Овај данашњи празник је највише намењен за то да буде нама на поучење, да би смо се оспособили да видимо да је грех највеће зло, било где да се појави, и да ће грех сигурно изазвати страдање. Зато је Свети Јован проповедао и исповест и покајање као решење, поучио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку