Епископ Атанасије: Дајмо шансу Богу

Тридесет седме недеље по Духовима, 18. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Гаврила у Куманици код Бродарева. Саслуживали су настојатељ манастира Куманица архимандрит Николај, настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је сабрани верни народ подсетио на речи данас прочитане из Јеванђеља и указао на важност и улогу Цркве Христове у животу свих људи: – Црква Христова има велики задатак да обави и на томе се труди, да цео овај свет, силом Христовом, преобрази, тако да се победа Христова над смрћу, над грехом, над слабостима и трулежима људским, покаже свуда и да се цела творевина потпуно исцели, и буде здрава.Да цео свет постане Царство Небеско. Не сме нас обесхрабрити никаква снага ни грмљавина материјалног оружја, какво год да је, јер истина остаје да је Христос Васкрсао из мртвих, савладао све слабости које су људи смислили, измислили, излегли, преко својих греховних вируса.

– Посебно треба нагласити једну тему која би се могла рећи овако: Дајмо шансу Богу, Њему који је Свемоћан. Он може да дејствује и без нас, али, Њему ми треба да дамо шансу да се потпуно изрази. Јер, људи настоје да га спрече да се Он изрази. Отуда сва наша несрећа.

– Кључ нашега спасења јесте у ономе што смо данас читали из Светог Јеванђеља. Мали Закхеј, незнатан и презрен, успео је да својим делом уђе у ту Свету Књигу, која сажето излаже живот и чуда и науку Христову. Закхеј је жудео за таквом духовном храном и лепотом. У срцу његовом има места за Христа, у уму његовом, у души његовој. Господ то препознаје и види, и зато га и позива.

– Господ наш чита све што пише у уму и срцима свих људи, па и оних који га осуђују за његов поступак да иде код једног, од њих, презреног човека. Видите колико људи завиде Христу, завиде Богу. Они се дрзну да и Богу прописују и одређују какао ће се понашати. Ономе који је одредио и успоставио законе и самој природи.

– Закхеј, који даде места Богу у срцу своме, позива нас, а Господ преко њега, да и ми дамо Богу шансу, да Му дамо места у својим срцима, у својим домовима, у својим породицама, свуда, у свим пословима и службама које обављамо, да се Он изрази, да буде по Његовој мудрости и по Његовој вољи.

Архимандрит Николај са својом монашком обитељи и пријатељима манастира приредио је трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку