Епископ Атанасије: Господ нас призива ка спасењу

У недељу 21. по Духовима, 29. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници. Саслуживали су протојереј-ставрофор Андрија Јанковић и протођакон Иван Савић.

Поучавајући сабрани верни народ, Преосвећени Епископ Атанасије је у пастирској беседи рекао: – Господ нас призива ка спасењу. Он је за то и дошао у свет да спасе род људски. И ми се увек подсећамо на Његово дело, увек носимо у свести својој све оно што је Господ за нас учинио.

– Из оног што смо данас прочитали из Светог Јеванђеља видимо да је потребно да се човек непрестано храни духовном храном, а то је, првенствено, Реч Божија. Има ствари које непрестано треба чинити, свакодневно, а то је пре свега узимање ове духовне хране. Хранити свој ум, своје срце и своју вољу Речју Божијом. И друго што је неопходно чинити свакодневно јесте стално обрађивати своју душу да би она била у стању да прихвата ту духовну храну и да би та духовна храна доносила плод, да би човек узрастао ка Царству Небескоме.

– Подсетимо се на оно што прочитасмо данас и станимо пред оно што читасмо, испитујући себе, свако од нас, где се он налази, колико ми успевамо да то остваримо.

Владика је присутне учеснике Божанске Литургије подсетио на речи из Светог Писма које су данас прочитане, на познату Причу о сејачу и семену, па затим наставио: – Реч Божија је увек квалитетна и храњива, добро семе, али нама не буде од користи ако јој не поклањамо пажњу, па дозволимо да падне мимо срца, мимо ума. Исто тако се дешава да неки слушају Реч Божију али хладна срца, па ни ту нема много користи. Код неких у срцу, поред богољубивости, узраста и грехољубивост и превелика везаност за пролазно, материјално, па ни ту духовна храна не доноси користи. Тек оно тле које је добро према Спаситељевој науци даје добре услове добром семену да се оно ту развије и да се разраста.

– Да би семе, Реч Божија, имала све услове да се разраста у нашем срцу потребно је непрестано обрађивати ту духовну њиву, срце наше, ослобађати се од греха, од грехољубивости, окретањем свога живота потпуно ка спасењу, ка Царству Небеском. Чинимо то сваки дан, јер је сваки дан нашега живота намењен за спасење, нагласио је Епископ Атанасије.

Преосвећени Епископ Атанасије искористио је боравак у Сјеници да посети и село Гоње у близини Сјенице где су у току убрзани радови на изградњи православног храма. Ту је парох протојереј-ставрофор Душан Михајиловић са члановима Одбора за изградњу храма упознао владику са динамиком и током радова, које вредни грађевинари изводе убрзано како би се пре краја грађевинске сезоне, и почетка оштре зиме у овом крају, што више урадило. Нагласили су да тренутно имају мањих финансијских потешкоћа али се надају да ће уз помоћ добрих људи, и уз помоћ Божију, успети да тај проблем превазиђу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку