Пљеваљске духовне свечаности поводом храмовне славе – Свете Петке

Духовне свечаности поводом обележавања празника Преподобне мати Параскеве – Свете Петке почеле су у Пљевљима у четвртак 26. октобра 2023. године свечаним празничним вечерњем са петохлебницом које је у храму Свете Петке служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Честитајући навечерје празника сабраном верном народу Преосвећени је подсетио на дивну угодницу Божију Свету Петку која је прославила Бога и која сија врлинама, светли личношћу својом и све нас призива себи, и показује нам пут живота. Ми, у овим тешким и смутним временима за цео свет, њу имамо као сигуран и јасан путоказ како треба живети и чему тежити. И зато смо се и сабрали у њену част, као народ Божији устремљен ка Богу.

– Света Петка нас позива да уђемо у искуство свих Светих Божијих, у искуство наших светих и светлих предака који су овај храм подигли, и да искористимо њихово искуство живота као своје властито и да, оснажени тим искуством, идемо у будућност. Те врлине којима су они сијали да постану и наша имовина, да их и ми постигнемо, поручио је Епископ Атанасије.

Сутрадан, на сам дан празника, Епископ милешевски г. Атанасије је предстојао Божанском Литургијом, уз саслужење свештенослужитеља из више Епархија Српске Православне Цркве.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач. Домаћин овогодишње славе био је г. Милан-Мијо Лекић из Пљеваља са својом породицом.

У пастирској беседи Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Све нас који смо се данас сабрали, на дан Свете преподобне матере Параскеве, у овом светом храму посвећеном њој, у Пљевљима, овај празник покреће на размишљање о њој и њеном лику.

– Бог нам је дао Преподобну мати Параскеву, њен светли лик, да се у њему огледамо. Свакога празника у години, као пред огледалом, треба стати пред те свете које празнујемо и у њима се огледати. А Преподобна мати Параскева се огледала у Јеванђељу Христовоме и у Његовим заповестима. Она је уређивала свој живот према Божијим заповестима.

– Цео свет се настоји уредити по неким правилима и много је оних који настоје да га уређују. А Онај који најбоље уређује овај свет и његов живот на здрав начин, свети начин, то је Господ Бог наш Исус Христос. Он је дао своје заповести које најбоље, правилно, на здрав начин, уређују живот света и његово функционисање. И то је све сажето у Његовом Јеванђељу.

– Господ наш Христос је осветлио целу Васељену са Крста, и осветљава све оне који верују у Њега и који за Њим пођу. И ту Своју Божанску светлост Он кроз њих шаље по целоме свету.

– Да би се човек приближио Богу треба да буде способан да прими Његову благодат, Његову светлост, Његов начин постојања. Да можемо загрлити и сместити у срце своје цео свет.

– Морамо се данас запитати шта је то што опредељује наш живот, шта је то што утиче на нас, шта је то што ће бити и што је било најјачи фактор у нашем животу? Оно што је најјачи фактор у нашем животу јесте Реч Господа Исуса Христа! Он, Богочовек, и Његова реч, Његови светитељи. То је било најјачи фактор и за Преподобну Параскеву. Чула је реч о Крсту и идењу за Христом, пошла и цео живот посветила Њему. Бог нам тако и даје те који су испунили Свето Јеванђеље, и показују и доказују на делу да је најбоље имати Јеванђеље као најјачи фактор, једино огледало и покретач у своме животу. Они који се држе Јеванђеља, они сијају као личности, и то не само за време земаљског боравка међу нама него и у вечности.

Владика је на крају похвалио сав сабрани верни народ, за њихово данашње дивно сабрање пред Богом а са Његовим светима. Честитао је свима, а посебно домаћину данашње славе и његовој породици, што су преузели бригу око организовања и ове земаљске трпезе и пожелео да Бог испуни заједничка мољења за опште добро свих. На крају, Преосвећени је најавио и поподневну литију, молитвени ход кроз цео град Пљевља, како би и на такав начин све осветили Божијим благословом.

Домаћин овогодишње славе са својом породицом приредио је пригодну трпезу љубави за све присутне, којом је продужено ово данашње сабрање, у славу Божију а у част Свете преподобне мати Параскеве.

Прослава славе пљеваљског саборног храма, као и славе града Пљеваља, крунисана је свечаном литијом. Поподне, након вечерњег богослужења у храму, кренуо је молитвени ход градским улицама уз појање похвалних песама Светој Петки и благосиљање града и његових житеља. У литији су поред свештенства и монаштва из више Епархија, многобројног верног народа Пљеваља и суседних места, учествовали гости и званице, представници политичког, друштвеног и привредног живота пљеваљског и пријепољског краја.

Част да у свечаној литији понесу икону Свете Петке, припала је председнику општине Пљевља Дарију Вранешу и председници Скупштине општине Пљевља Јовани Тошић.

По завршетку литије, на градском тргу, одржан је пригодан културно-уметнички програм уз учешће бројних извођача.

Беседу Епископа Атанасија након бденија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија на Светој Литургији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку