Епископ Атанасије: Крст је главно обележје нашег живота

Треће недеље Великог поста, Крстопоклоне, 27. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Божанско сабрање верног народа својим појањем увеличале су милешевске монахиње са својом игуманијом мати Аквилином.

У својој пастирској беседи Епископ Атанасије је говорио о значају Часног Крста за хришћане: – Крст је главно обележје нашег живота. Зато је Крст истакнут на највиднијим местима. И ова недеља Великог поста зове се Крстопоклона, а овај наш пост у којем смо, слика је целокупног нашег живота. На средини нашег поста, на средини нашег живота, стоји Крст. Пост се зове Васкршњи, онда би требали тако да разумемо и наш живот, да је Васкршњи, води ка Васкрсењу. Као што се на завршетку овог Часног поста поставило Васкрсење Христово, тако, ето, и наш сав живот тако је планиран да се заврши том победом, Васкрсењем и радошћу.

– Христос је победио у овом нашем животу, Он је главни актер овога живота и ове историје. Господ наш је незаобилазив и незамењив, један, Свемогући, Сведобри, Васкрсли Господ Христос. И данас смо у молитвама читали да је Господ наш дошао да уђе у наш живот обукавши се потпуно у нашу реалност, нашу стварност, обукавши се и у тело наше, да би нас препородио, да почнемо живот изнова, на прави начин, са Богом Победитељем, који даје Живот.

– Он је ту пред нама, али са Крстом. Крст је симбол и страдања, знак, подсетник на страдање. Чули смо данас Његове речи: Ко хоће за Мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и за Мном пође. Господ нас позива да будемо борци, Њиме вођени да се боримо против сваке слабости, свакога зла, да се боримо на Његов начин. Многи желе да буду борци али заборављају да треба да се боримо на Христов начин. Зато је Христов Крст истакнут као застава пред нама, барјак за којим идемо. Не било каква борба него на Христов начин, не било какво ношење Крста него на Христов начин.

– Ми идемо за Крстом Христовим, који је отворио Царство Небеско, и потребно је да знамо носити свој властити крст, без обзира какав је, са Христом заједно. Он ће нам помоћи да га носимо и пронесемо кроз овај живот, и да га спојимо са Његовим Крстом и да тако заслужимо Живот Вечни, појаснио је Епископ Атанасије сабраном верном народу Божијем.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку