Епископ Атанасије одликовао Хеликоптерску јединицу МУП РС

За делатну љубав према Српској Православној Цркви, показану посебно при подизању Часног Крста Христовог на врху Титеровац изнад манастира Милешеве, а све у част осамстотог јубилеја те свештене обитељи, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије одликовао је Орденом Белог Анђела Трећег степена Хеликоптерску јединицу Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Уручење овог високог признања Епархије милешевске уприличено је у Вазнесењском храму манастира Милешеве, симболично под крилима Белог Анђела, у суботу 22. августа 2020. године.

Орден је у име јединице примио њихов командир, пилот потпуковник Ненад Недић. Након уручења ордена Епископ Атанасије је свим припадницима јединице, који су ових дана вредно и пожртвовано радили на постављању бетонског постоља за Крст, уручио Архијерејске грамате за исказану љубав према својој Цркви.

Након доделе признања и заједничког фотографисања за успомену на овај несвакидашњи догађај сви су прешли у велики салон манастира Милешеве где су вредни пилоти и њихови сарадници Епископу Атанасију изнели своје утиске и искуства која су имали у току овог тешког и захтевног подухвата. Командир јединице потпуковник Ненад Недић од срца се захвалио на овим признањима које су он и његова јединица добили рекавши да су они цео свој радни век дали за своју земљу Србију, па тако и овај задатак који су добили они извршавају поносни што је њима пружена прилика да и на овакав начин изразе своју љубав према Цркви и отаџбини.

Епископ Атанасије је изразио велику захвалност и искрено дивљење свим припадницима јединице јер оно што су они урадили је заиста велико и добро дело. Овај подухват постављања Часног Крста, још један је у низу пројеката који се реализују у оквиру обележавања осамстотог јубилеја манастира Милешеве. Крст за српски народ представља симбол победе али и симбол трајања и опстајања на овим просторима. Зато смо сви поносни што ће нам он светлети са те висине и сведочити кроз будућа времена да смо и ми умели препознати време и учинити дело достојно наших славних предака. И свако ко буде гледао на овај Крст сетиће се и вредних људи који су уградили себе у нешто што је симболизује истинско добро за све људе на овим просторима.

Председник Одбора за постављање Крста на Титеровцу, г. Драган Шундек у име Одбора и у своје лично име још једном се захвалио свим припадницима јединице на њиховом заиста пожртвованом раду и несебичном труду који су показали док су изводили овај захтеван и ризичан посао. Рекао је да су сви они који су ових дана помагали да се посао реализује остали задивљени колико су припадници Јединице спретно и професионално урадили свој део посла. Можемо сви бити поносни на ово дело које ће, уз Божију помоћ, трајати и сведочити о нама и нашем времену. Исто тако захвалио се и Епископу Атанасију на благослову да се ово добро дело реализује без икаквих проблема и невоља.

Преосвећени Епископ Атанасије је благосиљајући све припаднике јединице још једном нагласио да је најбитније у свему овом да све протиче на безбедан начин, с обзиром на све опасности које вребају вредне и добре људе на овом захтевном и тешком али добром и богоугодном делу.