Седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске

У петак 21. августа 2020. године у епархијском седишту у Пријепољу одржана је седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске којом је председавао Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије.

Седници је претходила заједничка Литургија коју је у манастиру Милешеви служио првопастир Епархије, Владика Атанасије уз саслужење архимандрита Леонтија, протојереја Николе Перковића и ђакона Ивана Савића.

Седници Епархијског савета Епархије милешевске нису могли да присуствују чланови из Пљеваљског намесништва због познатих мера о ограничавању кретања на граници Црне Горе и Србије.

У уводном излагању Преосвећени Епископ Атанасије нагласио је да се ова седница одржава са знатним закашњењем због познате епидемиолошке ситуације у нашој земљи: – Задатак и намера нам је да сагледамо живот у општем погледу у нашој Епархији и шире. Пред Црквом су у том смислу велики задаци којих се Црква не одриче и остварује их у свим условима живота и рада па и у оваквим отежаним.

– Поред познате епидемије вируса корона имамо и друге фронтове борбе, пре свега на простору пљеваљског намесништва због уведених и наметнутих мера Црне Горе које отежавају кретање и рад Епархије као јединствене целине. Црква не познаје границе па тако не прихвата ни ове људске измишљотине. Ми чувамо и пљеваљски простор у свим условима. Црквени простор пре свега. И поред свих проблема очувано је нераскидиво ткиво Цркве, сачувано је јединство. Литије су очигледно пробудиле црквени дух народа. Планирана ауто литија, у организацији Удружења Срба из Црне Горе са седиштем у Београду, поћи ће из главног града Србије у недељу 23. августа 2020. и свој епилог имаће на Ранче пољу код храма, како је после више опција договорено са организаторима.

– Велики задаци су пред Црквом. Пре свега осамстогодишњи јубилеј манастира Милешеве. Најочигледнији израз јубилеја биће подизање Крста на Титеровцу изнад манастира што ће у најскоријем периоду бити окончано на радост и понос свих верника али и на укрепљење и утврђење вере у душама Срба православаца, рекао је Владика.

Седница Епархијског савета је имала обиман дневни ред па су тако разматрана и решена многа значајна питања везана за рад како Епархије у целини тако и појединих њених делова.

Разматран је извештај о материјално-финансијском пословању Епархије у 2019. години као и предлог буџета за 2020. годину, затим извештаји о раду Централног епархијског магацина, о заштити и газдовању шумама Епархије милешевске, о раду радија Милешева, о спровођењу верске наставе у Епархији, о стању у архијерејским намесништвима. Разматрана су и још нека значајна питања везана за живот и рад епархије међу којима никако не треба изоставити питање прославе остамстотог јубилеја манастира Милешеве.

Након подношења извештаја од стране задужених сви чланови Савета су узимали активно учешће у расправи својим конструктивним предлозима и идејама а затим је све усаглашавано и доношени заједнички закључци и одлуке.

Говорећи о газдовању шумама Епархије милешевске протојереј-ставрофор Јово Андан је изнео податак да се услед стабилног и домаћинског пословања ове године појавила могућност да се одређена количина огревног дрвета може поклонити најсиромашнијим породицама. Стога је свештеницима дат задатак да сагледају стање на својим парохијама и предложе коме би та помоћ била најпотребнија.

Координатор за веронауку протојереј Игор Ерић је констатовао да се и поред генералних проблема са извођењем наставе у школама веронаука одвијала углавном по плану и програму. Једино што забрињава је видно осипање броја деце у школама, које је последица економских миграција становништва али и све мањег природног прираштаја. И по том питању Црква је позвана и дужна да реагује, стога треба сагледати на који начин је то могуће најефикасније извести, уз труд свештеника и вероучитеља.

Чланови Савета и Одбора су изнели још неколико идеја и предлога за побољшање живота и рада на простору наше Епархије, као што је веће ангажовање на пољу хуманитарног рада, у који би требало што више укључити светосавску омладину.

Седница је протекла у конструктивном разговору Епископа са свим члановима уз наду да ће сви предлози и идеје који су изнети за добробит Цркве Христове на милешевском духовном простору ускоро бити преточени у конкретна дела.