Епископ Атанасије освештао земљиште за цркву Рођења Светог Јована Крститеља

У живописном пљеваљском пределу села Страхов До, у месту званом Црквине, у суботу 21. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је земљиште за цркву посвећену Празнику рођењa Светог Јована Крститеља. У чину освећења земљишта учествовали су свештеници из архијерејског намесништва пљеваљског: протојереј-ставрофор Боривоје Пантић – архијерејски намесник; протојереј-ставрофор Саша Јањић, протојереј-ставрофор Дарко Јовић, протојереј-ставрофор Огњен Перковић, протојереј Никола Олић, затим протосинђел Владислав, настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља и ђакон Горан Крстић из Саборног храма Св. Василија Острошког у Пријепољу.

На овом богоугодном сабрању сабрао се већи број мештана који су вољни да уз Божију помоћ овде подигну богомољу која ће бити центар њиховог духовног живота, духовног изграђивања и усавршавања. Обраћајући се верујућем народу Епископ Атанасије је нагласио да је велики успех данашњи догађај, јер је ово почетак усавршавања њиховог заједништва, и како се град буде изграђивао тако ће се и они који га граде изграђивати у заједништву, слози, љубави. – На овом месту ћете се сабирати ви и ваши потомци ма где год буду они живели, у Европи, Америци или на другом месту. Они ће се сабирати на зборном месту својих предака, а то је храм Божији у њиховом завичају, па макар то било једном у години. Они ће се сабрати, разговарати, упознавати се изнова и утврђивати своју заједницу са кореном, поново ће прирастати за свој корен, поново ће се напајати врлинама својих предака: њиховом вером, њиховом храброшћу и јунаштвом, истрајношоћу и надом, њиховом љубављу, пожртвованошћу и поштењем, и то сабирање учиниће их увек јачима, сигурнијима да иду кроз живот макар се и расули по овоме свет, поручио је владика.
Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Потом је на оближњем гробљу служен мали помен свима који ту почивају, након чега је уследила трпеза љубави коју су припремили мештани села са члановима иницијативног одбора за изградњу цркве.

Епископ и свештеници су у повратку посетили манастир Свете Тројице код Пљеваља у коме је одржан братски састанак на коме су сабрани утисци са данашњег догађаја и изражено задовољство што се на њему сабрало толико људи одлучних да у свом селу граде цркву Божију. На састанку је разматрана и духовна ситуација у архијерејском намесништву пљеваљском.