Епископ Атанасије посетио цркву Благовештења у Штиткову

У суботу Светле недеље, 14. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије посетио је Благовештењску цркву у Штиткову код Нове Вароши. У пратњи Епископа били су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереј-ставрофор Милован Андрић, парох нововарошки и протођакон Никола Перковић.

Преосвећног Епископа су дочекали старешина цркве протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, и председник грађевинског одбора за обнову храма г. Милош Вјетровић. Изражавајући добродошлицу Епископу, прота Лазар је истакао да је ово трећа епископска посета цркви штитковачкој откако је Епископ Атанасије устоличен за архипастира у повереној му Епархији милешевској. У знак сећања на ову посету, прота Лазар Вељанчић је Владики поклонио ручни крст. Захваљајући се на речима добродошлице и добијеном дару, Епископ Атанасије је благословио присутне на даљи рад у обнови ове светиње, одредивши место на коме ће се зидати звоник.

Након похођења Благовештењске цркве, Преосвећени Владика Атанасије са присутнима био је гост у кући угледног и честитог домаћина из Штиткова, г. Милојка Чкоњевића. За трпезом љубави повео се разговор о наставку обнове ове значајне светиње, а која поред изградње звоника обухвата и радове на иконостасу, одвођењу атмосферских вода и уређењу порте.

Црква Благовести у Штиткову је подигнута 1867. године на месту где је Свети Патријарх српски Гаврило (Рашковић) саградио манастир 1655. а Турци га срушили 1813. године. Иконостас је рад мајстора Дебрана из Македоније, док су иконе насликали чувени иконописци из породице Лазовић из Бијелог Поља. Црква са типским кућама овог краја као део етно села од изузетне вредности заслужује да буде под заштитом државе.